"Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред БНТ.

"Успехът се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България. Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа", допълни Юнкер.

Според него именно благодарение на България въпросът за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е поставен отново на дневен ред.

"Премиерът Борисов беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло", каза Юнкер, но добави, че именно по време на българското председателство и на усилията на София Македония и Албания са получили възможност за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Според Юнкер това ще се случи през юни-юли 2019 г.

Председателят на ЕК дори пожела австрийското председателство, което започна на 1 юли, да бъде така успешно, както българското.