Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен похвали Северна Македония по време на свое изявление пред ЕП, предава вестник "Независен". Германският политик смята, че на Западните Балканите трябва да се обърне сериозно внимание, а Северна Македония представлява добър пример за положителни постижения. Действащият федерален министър на отбраната обеща да отвори вратите за Западните Балкани към ЕС и особено похвали Северна Македония и пътя, който страната е извървяла към еврочленство. Урсула фон дер Лайен посети Северна Македония през септември 2018 г., малко преди да се проведе референдума за името.

Урсула фон дер Лайен трябва да спечели подкрепата на мнозинството евродепутати, които недоволстват от евролидерите след решението им да номинират Фон дер Лайен за председател на Европейската комисия вместо един от водещите кандидати на най-големите партии в новия парламент след евровота през май. Европейският парламент по график трябва да гласува кандидатурата й следващата седмица. Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на 376 депутати в 751-местния законодателен орган, за да бъде потвърдена на поста.

Фон дер Лайен, 60-годишен бивш гинеколог и майка на седем деца. В навечерието на вота, фон дер Лайен изложи програмата и визият си за работата на ЕК. В изказването си тя подчерта, че  ЕС също трябва да е подготвен да приеме държави от Западните Балкани.

Повечето германци вярват, че Урсула фон дер Лайен не е добър избор

До момента Фон дер Лайен може да разчита само на Европейската народна партия, която има 182 места в парламента, както и най-вероятно на либералите, които имат 108 депутати. Но тя се нуждае от повече гласове, някои може да дойдат от социалистите, които са втората най-голяма група в парламента. Кандидатът за председател на Европейската комисия също се надява да бъде подкрепен от Зелените и евроскептиците.