Европейската комисия препоръча днес да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към ЕС, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Комисията уточни, че преговорите ще започнат, след като Киев изпълни оставащите условия, свързани с борбата срещу корупцията - приемането на нов закон за лобизма, който да отговаря на европейските стандарти, и предприемането на допълнителни мерки за гарантиране на правата на малцинствата.

Ройтерс определя препоръката като важен етап по пътя на Украйна към интегриране в западния блок и едновременно с това като геополитически гамбит за Запада, тъй като бившата съветска република е във война със съседна Русия, която я нападна през февруари миналата година.

"Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяването на Украйна", се казва в изявление на Европейската комисия.

Украинският президент Володимир Зеленски определи решението на Европейската комисия като "правилна крачка в историята", предаде Ройтерс.

"Украинците го заслужаваме както заради защитата ни на европейските ценности, така и поради факта, че и във време на пълномащабна война продължаваме да развиваме държавните ни институции", подчерта той.

"Това е резултатът на огромния обем работа, който свърши една страна, която е във война", написа в социалната платформа "Екс" (известна в миналото като "Туитър") Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция. А снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна ще бъде част от ЕС".

През юни миналата година ЕС предостави статут на кандидат за член на Украйна и на Молдова. За да се мине към начало на преговорите, което е следващ етап по пътя към еврочленството, ЕК дефинира седем критерия за Киев, включващи борба с корупцията и съдебни реформи. Този уикенд в Киев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства огромния напредък, постигнат от Украйна и заяви, че 90 процента от работата е свършена вече.

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че препоръката за членство е "важна повратна точка" в развитието на нейната страна. "Молдова е поела категорично по пътя на присъединяването към Европейския съюз и ще продължим да работим безкомпромисно в името на тази цел", заяви Санду в "Екс".

"Комисията препоръчва на Съвета да даде на Грузия статут на страна кандидат за членство с уговорката, че страната ще предприеме определени реформи и стъпки", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че "днешният ден е исторически".

Най-важните условия за присъединяването на Грузия са тя да се присъедини към външнополитическите санкции, които ЕС налага, да се бори с дезинформацията и с политическото поляризиране в обществото си, както и да гарантира произвеждането догодина на свободни и честни избори.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили заяви днес, че е "удовлетворена" от препоръката на Европейската комисия.

"Радвам се заедно с грузинския народ и приветствам положителната препоръка на Европейската комисия да се даде на Грузия кандидатски статут за Европейския съюз", заяви прозападната лидерка, цитирана от Франс прес.

Но зелената светлина на ЕК не е достатъчна. Лидерите на страните от ЕС на срещата си на върха през декември трябва да одобрят това решение за Украйна. Същото е в сила и за Молдова. Грузия очаква пък да получи статут на кандидат за член в ЕС, Босна и Херцеговина - обявяване на началото на преговорите за присъединяване, а  Сърбия и Черна гора - напредък по техния път към ЕС.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. "Консенсусът е ясен", коментира високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава "много солидна" и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока.