Председателят на парламента Никола Минчев се върна на работа, след като беше болен и в карантина заради коронавирус, от деня на провеждането на КСНС до днес. Опозицията го поздрави и веднага поде атаките заради неспазване на парламентарния правилник с прекрояване на дневния ред.

"Добре дошъл, радвам се, че сте оздравял първо", обърна се към Минчев депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Отново той възкликна малко по-късно: "Днес явно не Ви се отразява добре връщането на работа", след като от партията му и от ДПС протестираха срещу вкарването като точки от дневния ред попълването на постоянните парламентарни делегации, промените в числеността на КЕВР и извънредно изслушване на вицепремиера Корнелия Нинова по темата за язовирите, за което тя е изявила желание.

"За парламентарните делегации, разбирам, че някои искат да тръгнат в чужбина, не сте ги съгласували с представители на опозицията", упрекна депутатът от ГЕРБ. "По отношение на парламентарните делегации информацията ми е, че са били съгласувани на Председателски съвет", отговори Никола Минчев. Не е постигнато съгласие, обаче чу той и от ДПС. "Да, делегациите трябва да бъдат избрани, но това ,че се уведомявахме два дни, не значи, че сме постигнали консенсус", обясни Йордан Цонев.

Той напомни, че депутатите в тези делегации не представят своите партии, а зад граница вече всички трябва да защитават като един държавния интерес, като преди това консултират позиции с Външно министерство. В този смисъл Цонев изтъкна, че е много важно лобирането, а предвид влиянието на най-големите формации в ЕП - ЕНП, ПЕС и Либералния алианс, водачите на постоянните делегации трябва да бъдат съобразени с този факт.

"С всичкото ми уважение към новите колеги в парламента, но не е добра идея така, както сте ги разпределили", направи забележка Цонев.

Снимка: БТА

"Информацията ми е, че е съгласувано, съжалявам да чуя, че има различия", отвърна председателят на парламента.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък отбеляза, че промените в състава на КЕВР относно намаляването на нейната численост от 9 на 5 членове, приети вчера от енергийната комисия, не са минали през обществено обсъждане, както го изисква Правилникът на Народното събрание.

Мнозинството не взе под внимание критиките на опозицията и прие пренареждането на дневния ред, като вкара в него 3 часа парламентарен контрол и изслушване на Корнелия Нинова за състоянието на язовирите по нейно желание. Депутатите се заеха с обсъждането на второ четене на удължаването на действието на разпоредбите по стария бюджет за 2021 година, тъй като новият още не е внесен и приет.

9 народни представители участват в заседанието дистанционно заради карантина. Сред тях е и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, за когото от партията бяха отрекли, че е бил болен от коронавирус.