Расте броят на народните представители, които участват дистанционно в работата на НС заради карантина. 8 от карантинираните депутати гласуват онлайн тази сутрин.

Кристиан Вигенин пък замести болния от коронавирус председател на парламента Никола Минчев и води заседанието. Заради заразения Минчев пък 28 от участниците в КСНС се оказаха карантинирани, сред тях и народни представители. Зам.-председателят на НС Вигенин също бе сред участниците в КСНС, но е единственият, на който РЗИ не наложи изолация, защото е карал инфекцията преди по-малко от 3 месеца.

Така от днес Никола Минчев гласува дистанционно заедно с останалите карантинирани, сред които и трима лидери на парламентарни групи - Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов.

Освен тях, дистанционно участват в заседанието и дават гласа си по законопроекти и решения още и Десислава Танева, Венцислава Любенова, Пламен Абровски и Калоян Икономов. Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който също е с COVID-19, не бе забелязан на видеоекрана. На него не се появи и образът на Костадин Костадинов, който също трябва да е под карантина.

Междувременно преди началото на протеста срещу "зеления сертификат" от "Възраждане" поискаха пленарното заседание да бъде излъчвано пряко по държавните радио и телевизия, но искането им бе отхвърлено. Депутатите на Костадинов обаче бяха подкрепени при гласуването от ГЕРБ и ДПС.

Снимка: БТА

В началото на заседанието от ДБ и ДПС излязоха с декларации в защита на разследващия журналист Атанас Чобанов, както и с призив разследващите да си свършат работата и да проверят имало ли е заплахи за живота му и кой го е заплашвал. От ДБ подчертаха в изявлението си, че у нас често прокуратурата и службите обръщат гръб на разследващата журналистика. А дали заплахата не идва наистина от лица, засегнати от санкциите на глобалния закон Магнитски, попита от трибуната депутатът Зарко Маринов, който също е журналист.

В отговор Йордан Цонев от ДПС припомни, че партията му с нарочно писмо още в понеделник е сезирала съответните служби, защото смята, че в европейска България не може да има заплахи спрямо журналисти. "И тук внушенията за Магнитски ги оставям на вашата съвест", заключи Цонев по адрес на ДБ.

Снимка: БТА