ПП-ДБ предложиха официално в декларация от парламентарната трибуна на ГЕРБ-СДС да излъчи премиер в техния втори мандат, който да бъде общ и национален. Прочете я Атанас Атанасов с уговорката, че това не е покана за преговори и не е молба. Срокът за отговор на партията на Бойко Борисов е до момента, когато президентът Румен Радев покани втората по численост парламентарна група за връчване на мандата.

Още снимки вижте тук>>

"По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат. По решение на ПП-ДБ ние потвърждаваме готовността си да го реализираме като национален и общ с ПГ на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите - подписване на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите с ясни дати за изпълнение", каза Атанасов по време на дебатите по отказа на Мария Габриел да бъде министър-председател и обявяването на първия мандат на ГЕРБ за неуспешен.

Предложението на ПП-ДБ е министър-председател да стане "взаимноприемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС" и запазване на досегашната структура на МС.

"Да поясним - това не е покана за преговори, това е предложение да изпълним споразумението отпреди 9 месеца. Имаме дълг да предложим реалистична форма за преодоляване на нова политическа криза и го правим, за да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори. При отказ ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата на президента. Очакваме отговор до датата за получаване на втори проучвателен мандат от президента", заяви Атанасов от името на ПП-ДБ.

"Днес е облачен ден за българската демокрация и дали може слънцето да пробие, зависи от тази зала. Или ще последва буря с градушка", заключи още лидерът на ДСБ. Депутатът от ПП-ДБ заяви, че ПП-ДБ по време на преговорите са били "добронамерени и през цялото време стоели в залата, където се водели. "Дамите от преговорния екип на ГЕРБ 4 пъти напускаха преговорите и не знаехме след това дали ще се върнат", разказа още Атанасов.

След изявлението от името на ПП-ДБ залата, откъм банките на ИТН и "Възраждане" най-вече, но и от редиците на ГЕРБ, избухна в смях и аплодисменти. Опозицията обяви, че това е било политическо харакири от страна на ПП-ДБ.

Снимка: БТА

"На никого не се молим", поясни Атанасов. Съпредседателят на ПП Кирил Петков излезе веднага след него и обяви, че прочетеното от ген. Атанасов не е молба. 

"Ще бъде най-голямата грешка, ако прочетеното от Атанас Атанасов предложение бъде обявено като молба", подчерта Петков. И призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца, защото, по думите му, в политиката и в живота най-важното нещо е да спазваш думата си. Петков напомни, че уговорката им е била да управляват 18 месеца и да се ротират само премиерите Денков и Габриел.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг", подчерта той. И колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии", обяви Петков. По думите му има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система, не на хартия, а през прозрачен процес, в който целият български народ да бъде свидетел, че България може да има правосъдна система, която да отговаря само на обществения интерес.

Снимка: Булфото

"Има нещо сложено на масата - има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система не на хартия, а реално. В това споразумение няма делене, има прозрачен процес, не да са майки, не да са бащи на депутати, а да са чисти хора, които защитават обществения интерес", визира той смените в регулаторите. И се прехвърли на службите, които, по думите му, се занимавали само с интриги.

Снимка: БТА

"30 години тези служби работят за нещо друго, освен за сигурността на българските граждани", добави съпредседателят на ПП, като посочи, че всеки хванат шпионин е бил по сигнал на чужда служба. "Вие сте 30 години в тази игра. И знаете ли откъде започва всичко? От чувството за отговорност, за спазена дума. Преди 9 месеца дадохме дума не за 9-месечно управление, а за 18-месечно с единствена ротация на премиери. Когато сте го направили, трябва да си спазвате думата", заяви с емоционален тон и на висок глас от трибуната Кирил Петков. 

Снимка: БТА

Станислав Балабанов от ИТН го призова да се успокои и попита да не е употребявал нещо снощи. Думата "харакири" има вече нов смисъл, констатира Балабанов и обяви: "Харакиро".

Снимка: Булфото

Преди него соцлидерката Корнелия Нинова охарактеризира предложението на ПП-ДБ с думите: "Това беше публично политическо харакири". 

"Няма да участваме в разговори да подкрепяме втория мандат, не искаме да получаваме третия мандат", декларира Нинова. Тя анонсира, че парламентарната група на "БСП за България" подкрепя внесения проект на решение от страна на ГЕРБ-СДС.

"Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието, да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. Вместо да я изчистят, предложиха да делят с нея държавата", каза лидерката на БСП.

"Единственото, което не направихте, е да застанете тук на колене и да се молите. Единственото, което не направихте, е да предложите Бойко Борисов за премиер", реагира Георги Свиленски и прогнозира, че ако го направят, тогава ПГ на ГЕРБ-СДС ще приеме офертата. Той обобщи, че това е голямо унижение. "Наистина ви съчувствам, наистина ви съжалявам", призна социалистът от трибуната на НС. Свиленски попита още Кирил Петков относно недоволството му от работата на службите как тогава им се е доверил, за да изгони по тяхно предложение 70 служители на руското посолство.

Снимка: БТА

"Вие влязохте в мазето на дъното, вие стигнахте до там да се молите от трибуната на Народното събрание на Борисов да ви удостои, да вземе всичко, което той си поиска, само и само вие да продължите по Плана за възстановяване и устойчивост да осигурите на вашите спонсори по няколкостотин милиона субсидии", обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев от "Възраждане".

И отрече твърденията, че хората у нас не искали предсрочни избори. "Истината е, че българинът не е изморен да ходи на избори, българинът е отвратен от това, което се наблюдава през последните години - срамни коалиции, безпринципно молене и днес видяхме за пореден път апогея на това, което наблюдаваме в последните 35 години, заяви Ганев.