"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепи Мария Габриел за премиер, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след общо заседание на коалицията във вторник вечер.

"Няма да подкрепим първия мандат, започваме да работим за втория мандат, който е единствената алтернатива да не ходим на шести избори", заяви пред журналисти той по време на заседание на ПГ на ПП-ДБ. По-рано днес се събра и Националният съвет на "Продължаваме промяната", както и Коалиционният съвет на ПП-ДБ.

Петков посочи, че днес са имали много задълбочено разискване.

Христо Иванов пък обяви, че са готови за преговарят с всички политически сили за съставяне на кабинет с втория мандат, в това число и с "Възраждане".

"Започваме консултации с всички политически сили в парламента по тяхната готовност да подкрепят конкретни промени конституционни промени", обяви зам.-председателят на ДБ.

"Ситуацията, която се създаде в последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в конституцията по отношение на ВСС и прокуратурата, обясни той. Видно е, че всичко останало дава къси съединения, така че ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която може да се формира конституционно мнозинство, на база на което да бъде реализиран вторият мандат", заяви Иванов. 

Снимка: БТА

Депутатите на ПП и ДБ се събраха следобед, за да решат окончателно каква ще бъде позицията на коалицията им за първия мандат на ГЕРБ. По-рано днес те заседаваха различните формати на отделните партии, както и съветът на лидерите. Националният съвет на ПП се събра в столичен хотел, а ДСБ - в централата си.

Така станаха вече три политическите сили в 49-ото Народно събрание, които са заявили, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ, БСП и "Възраждане".