ПП-ДБ канят лидерите на ГЕРБ-СДС заедно с вицепремиера Мария Габриел да подпишат документ за общо управление още в събота. Той е озаглавен "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма". В него ще има седем точки и ако те бъдат нарушени, кабинетът ще хвърли оставка. Това обяви след заседанието на парламентарната група Кирил Петков пред медиите. 

"Парламентарната група на ПП-ДБ взе решение да потвърди декларацията Денков - Габриел и определи седем гаранции за нейното изпълнение. При неизпълнение на тези гаранции, ще поискаме оставката на правителството", заяви той.

Сред тях влиза създаването на борд за излъчване на кандидатури за регулаторните органи, обща законодателна програма, пътна карта за съдебна и конституционна реформа, реформа в службите

Останалите условия на ПП-ДБ да остане редовното правителство са връщане на машинния вот с промени в Изборния кодекс, съгласуване на закона за КПКОНПИ, след като НС прие само проекта на ГЕРБ, но отхвърли тези на ПП-ДБ и на МС. Условие за продължаване на живота на кабинета е и искането на ПП-ДБ с ГЕРБ да излязат с обща позиция дали е законен референдумът на "Възраждане" за отлагането на еврото. 

"България има нужда от това реформаторското правителство да продължи и да не влезем в политическа криза, но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформа", разкритикува Петков. 

"Каним ГЕРБ - СДС да влезем утре в разговори за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма", посочи Кирил Петков. От ПП-ДБ предлагат този механизъм да се подпише от Николай Денков, Мария Габриел и председателите на политическите групи на ПП, ДБ, ГЕРБ-СДС.

За коалиционно споразумение говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през последните два дни. Упрекнат, че ГЕРБ гласуват с плаващи мнозинства и не подкрепят законите на ПП-ДБ и кабинета, той напомни, че няма коалиция, няма подписано коалиционно споразумение и партията му не е поемала друг ангажимент, освен да подкрепи избора на правителство. И също така подчерта, че ако имаше коалиционно споразумение, то и да не харесва законопроекта на ПП-ДБ, неговата парламентарна група ще го подкрепя от лоялност.

Именно заради "плаващите мнозинства" и липсата на съгласуваност за процедурата и номинациите за шефовете на регулаторните органи тази сутрин от ПП-ДБ бойкотираха пленарната зала и заплашиха с оставка, като обвиниха ГЕРБ, че гласуват в скрито мнозинство с ДПС и "Възраждане".

Последва спешно заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, на което се решаваше дали продължават да управляват, или ще разтурят кабинета. Междувременно премиерът Николай Денков обвини, че не отговарят на истината твърденията на Борисов, че ПП управлява еднолично и заяви, че всички назначения на зам.-министри и областни управители се съгласуват с тях и с Мария Габриел. 

След заседанието на ПП-ДБ Кирил Петков изреди дословно и точките в бъдещия документ за общо управление между двете политически сили, които излъчиха правителството, като ги нарече "седем гаранции".

И обобщи: "На българите им трябва спокойствие, но им трябва истинска реформа, а не подмяна".

Ето и условията на ПП-ДБ, под които искат подписи от ГЕРБ-СДС, за да гарантират кабинета:

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние, като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.

6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии - с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на Възраждане.

От ГЕРБ ще отговорят на поканата за подписване на документ за управление в събота. Това ще стане на национално работно съвещание с участието на общинските кметове на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ-СДС, областните координатори и Изпълнителната комисия на партията, посветено на подготовката на местните избори, стана ясно от съобщение на пресцентъра на партията.

Ето и цялата декларация на ПП-ДБ, изготвена след заседанието на коалицията:

България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които да преведат страната през множеството кризи и да осигурят стабилност, редовен бюджет и да потвърдят европейския ни път. ПП-ДБ поехме тази трудната задача, осъзнавайки цялата отговорност и всички рискове, като няма да позволим подмяна на приоритети на българското общество за повече справедливост, икономическо развитие, съдебна и конституционна реформа, влизане в Шенген и еврозона.

През изминалата седмица ГЕРБ-СДС демонстрираха явно неспазване на поетите от тях ангажименти и директно нарушиха съвместната декларация, изработена от Мария Габриел и Николай Денков при гласуването на правителството, а именно:

- нарушение на т. 6 от декларацията: бяха задействани процедурите за избор на регулатори - Сметна палата, НЗОК и БНБ, без предупреждение и в нарушение на изискването за работещ механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните и контролни органи, избирани от парламента;

- нарушения на т. 4 от декларацията, изискваща съгласувано изпълнение на съвместната законодателната и управленска програми, и по-точно:

- отхвърлиха законопроекта за КПКОНПИ на ПП-ДБ без аргументи, и гласуваха своя версия на законопроекта с мнозинство, съставено от ДПС и Възраждане.

- блокираха изслушване на правосъдния министър в правна комисия относно избора на Сарафов за и.д. главен прокурор, отново с мнозинството, осигурено от ДПС и Възраждане;

- в комисия гласуваха против промените в ЗОП за повече прозрачност на процедурите за обществени поръчки, условие по ПВУ.

Всички тези нарушения бяха извършени само за 1 седмица във взаимодействие и съгласуваност не с ПП-ДБ, а с партиите ДПС и Възраждане.

С това поведение ГЕРБСДС показаха ясно намерение да използват това алтернативно мнозинство за избор на ръководители, които през следващите 5 до 7 години да попълнят състава на ключови регулатори за държавата. На следващо място, демонстрираното взаимодействие и формирането на мнозинства с дейно участие на Възраждане поставя под риск проевропейския път на България.

Нарушаването на основните принципи, при които бе сформирано редовното правителство, подменя целите и характера на кабинета Денков-Габриел.

ПП-ДБ няма да позволим редовното правителство да бъде използвано като параван за скрити мнозинства и взаимодействия в парламента с участие на парламентарни групи, които не припознават заявените от нас принципи на управление и посока за развитие на страната.

Ние държим на своята отговорност България да има редовно управление, но не на цената на подмяна на неговия реформаторски характер и европейското бъдеще на България.

Ето защо ПГ на ПП-ДБ настояваме да получим ясно потвърждение на поетите само преди 2 седмици ангажименти от ГЕРБ-СДС, както и допълнителни гаранции за тяхното изпълнение.

Подчертаваме, че всяко неизпълнение на горепосочените ангажименти и гаранции, произтичащи от съвместната декларация на акад. Денков и Мария Габриел, представлява тежко нарушение и подмяна на реформаторския характер на правителството и обезсмислят работата на кабинета Денков-Габриел.

Каним представителите на ГЕРБ-СДС в утрешния ден на разговори за уточняване на гореописаните механизми и гаранции, защото България има нужда от това вече работещо реформаторско правителство да продължи, и страната да не влезе отново в политическа криза. Правителството трябва да може да разчита на подкрепата на ясно мнозинство в парламента, чиито ангажименти да са описани в Механизъм за гарантиране на реформаторската програма, подписан от акад. Николай Денков, Мария Габриел и председателите на двете парламентарни групи.

Едновременно с това, гарантираме, че неспазване на горепосочените ангажименти нашият призив за оставката на този кабинет няма да закъснее.