Тази сутрин парламентарната група на ПП-ДБ няма да влезе в зала, защото ясно предупредихме, че нещата, които се случват през последните дни, са недопустими. Едно от най-големите събития през последните 2 седмици беше подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов - ние поискахме да изслушаме министъра на правосъдието. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Вчера три регулатора - Сметната палата, БНБ и НЗОК, бяха вкарани в комисия. Нарушена бе отново нашата договорка. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му уговорката е била във всички регулатори да има хора, кандидати с безупречна репутация, а всички процедури ще бъдат обсъждани.

"Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, което е много важно за България, това ще бъде цената - всички регулатори да бъдат заменени хората от това скрито мнозинство, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство без обсъждане, прикрито и набързо. Българската държава и народ не заслужава в следващите 5 години, заради стабилност в следващите 18 месеца, да има регулатори, които са същите, както преди", допълни Петков.

Съпредседателят на ПП обяви, че парламентарната група ще се събере на съвещание, за да бъде взето решение.

"Трябва да решим какво правим, ако този тип нарушения на разбирателството продължават. Защото ние няма само да стоим и да говорим. След днешния ден ще имаме ясна декларация какви са действията, ако ГЕРБ продължи в същия този подход на бавно изменяне на договорката и заменяне на малки теми с огромните теми - контролът на държавата през регулаторите", каза още Кирил Петков.

В отговор на въпрос подаването на оставка един от обсъжданите варианти ли ще е, той лаконично заяви: "Потенциално, да". 

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е направил неверни изявления.

"Вчера Борисов каза неща, които не са верни, че няма ангажимент. Има много ясен ангажимент и той е към обща законодателна програма. И тя не е един списък, който някъде е развят. Обща законодателна програма инкорпорира в себе си ясен ангажимент заедно да се изработва законодателство. Прекрасно е, че ГЕРБ вярва, че има по-хубави закони, когато става дума за антикорупционната институция. Но няма никакъв проблем двата законопроекта да минат заедно на първо четене. Става дума за демонстрация, че има друго мнозинство. Николай Денков и Мария Габриел заедно поеха ангажимент, че ще има механизъм за избор на регулаторите. Нека някой да не си мисли, че докато правителството се опитва да работи, зад гърба му то се използва като параванче, зад което едно друго мнозинство - с "Възраждане" и ДПС, ще попълни регулаторите. Искаме съгласуване за всички регулатори. Искаме ясен график и ангажимент за отговорността", добави Иванов.

По думите му ПП-ДБ са направили огромен компромис, за да има кабинет и той се ползва с тяхната подкрепа.

"Но ние се борим в момента за неговата природа и същност. Дали това правителство ще бъде реформаторско, което ще даде възможност на България да се промени или ще се опитат да го превърнат в правителство-параванче. Нека никой да не си мисли, че в България ще има такова правителство-параванче с нашата подкрепа", категоричен бе Христо Иванов.

Според него президентът Радев се е оказал най-големият адвокат на Сарафов.

"Отговорното действие е да има правителство. Искаме ясна договорка за механизъм за това как ще се попълват регулаторите. Призоваваме към разум и разговори и от това зависи не дали ще има едно или друго правителство. Правителството не се разваля, но трябва да определим характера му. Има ясни ангажименти, те се нарушават, ние призоваваме към разум. Когато има ясен ангажимент, няма да има нужда да си говорим през медиите. Ще има правителство, ако е правителство на реформите", каза още съпредседателят на ДБ. 

Той повтори, че правителството не се разваля, но трябва да се определи характерът му. 

"Ние не сме в зала, докато се прокарва от това второ, резервно мнозинство. Искаме всички да видят как това мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" смятат всъщност, нарушавайки изрични свои ангажименти, да подменят характера на управлението. Ние призоваваме за разговори", завърши Иванов.