Премиерът Николай Денков отрече ПП да управляват еднолично и заяви, че всички зам.-министри се съгласуват с ГЕРБ. По думите му причина за създалото се напрежение е бил изборът на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. Денков обвини ГЕРБ-СДС и за липсата на номинационен борд, като заяви, че това е бил поет ангажимент от тях за назначенията в държавните регулатори, който не са спазили. 

"Истинската причина за напрежението днес е, че след смяната на Гешев със Сарафов имаме разко отклонение от закондателната програма, която бяхме приели. Аз много се надявам днес да се успокоят страстите, да седнат ПГ зад правителството и да обмислят как да се върнат към законодателната програма", каза министър-председателят в кулоарите на парламента. 

"Няколко дни след това сглобката почна да се пропуква. Загубвайки процеса, който ни доведе до успех дотук, създаваме огромен риск да се разпадне цялата структура. Ако търсим промяна на съдебната система, няма как да сложим лица от най-близкото обкръжение на Гешев", категоричен беше Денков.

"Начинът е двете групи да се върнат към договорките, да има номинационен борд и след това да бъдат задвижени процедурите, за да гарантират, че няма да има случайни лица, попаднали там", каза той за процедурата по излъчването на шефовете на БНБ, Сметната палата, НЗОК и други регулаторни органи.

"Номинационният борд е част от ангажимента, който поеха ГЕРБ. Той винаги се е отнасял до регулаторите", обясни Денков и допълни, че договорката е била още преди да се отворят процедурите по избор, да обсъдят кандидатите с ГЕРБ. "Всъщност очакването беше да се направи борд и няма за какво да има критика към нас", уточни премиерът, като напомни, че това е било идея на ПП-ДБ. ГЕРБ предотвартили възможността да се направи бордът, по неговите думи.

"Обясненията, че имам проблем с кадровите назначения не са състоятелни, не са верни, защото знаете как беше съставен този МС, колко дни прекарахме заедно лидерите на ГЕРБ в стаята на Росен Желязков, за да можем да уточним състав, който да получи подкрепа от двете страни", отхвърли твърденията на Бойко Борисов премиерът.

"В момента, когато обсъждаме заместник-министрите, също ги обсъждаме с Мария Габриел, всичките са съгласувани с нея. Да, става по-бавно, но ако ГЕРБ не участваше, още преди две седмици щяха да са назначени. Но никой няма право да каже, че ГЕРБ не участва в този процес", каза той.

Денков повтори тезата си и за областните управители - по същата причина нямало още назначени нови.

"Ако ПП-ДБ в действителност решаваше сама, отдавна щяхме да сме назначили и областните управители", заяви Денков. Това твърдение не е вярно", добави той.

По думите в Министерския съвет няма никакво напрежение. "В МС имаме много добра кооперация с министрите, с Мария Габриел, никакво напрежение не се усеща", каза премиерът.

По въпроса за оставката на кабинета Денков коментира, че управлението има смисъл, ако законодателната и управленската програма са координирани и се изпълняват и двете, като добави, че всъщност виждаме разминаванията днес с бързото гласуване на правилата в пленарната зала.

"Войната си е там, където си е. Има една единствена гаранция за защита на България и това е нейното участие в Северноатлантическия пакт", категоричен беше той по повод упрека на президента към изпълнителната власт, че тласка страната към участие във военния конфликт.  

"Служебното правителство също изпращаше военна помощ. Министър Тагарев няколко пъти вече обясни, че това, което подготвяме, е подобно на пакетите, които изпрати служебното. Това е медийна атака", коментира още Денков и напомни, че България е парламентарна република.