"В съответствие с призива на ЕК в уведомителното писмо, разпоредих на съответните български участници да преустановят по-нататъшните действия по подготовката за стартиране изграждането на газопровода, докато тече кореспонденцията с ЕК и не се предприемат корективни мерки, които ще бъдат препоръчани в резултат на тези консултации", обясни в парламента Пламен Орешарски.

Той каза, че с уведомителното писмо ЕК е започнала начален етап на санкционна процедура и очаква отговори от България, за да оформи заключения.

Сключен договор по проекта

Основните притеснения били за процедурите по определяне на "Южен поток България" за проектант, оператор и собственик на тръбопровода компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от "Южен поток България" поръчки.

Орешарски уточни, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е страна по договора, а негов принципал е министърът на икономиката. Премиерът добави, че не може да разпореди нищо на участниците от руска страна.
Ще отговорим на всички въпроси, увери Орешарски.

Ивайло Московски от ГЕРБ попита има ли подписан договор за изграждането на "Южен поток" и какви са евентуалните санкции по него.

"Договор има и той е между търговски участници и не мога да издам нищо без съгласието на двете страни. Има допълнителни процедури по този договор, но те са спрени", отговори премиерът.

По думите му договори по проекта са били подписвани още от 2008 г. насам по различните етапи на процедурата, в това число и от това правителство.

Орешарски обясни, че от предварителните отговори, които му дали българските експерти, остава "с висока степен на надежда", че няма сериозни нарушения на европейското законодателство. По-детайлен юридически анализ се правел от експерти на Министерството на икономиката и енергетиката и на БЕХ.

Стойнев обяви, че България има един месец да изчисти съмненията на ЕК за "Южен поток", до 4 юли трябва да сме готови. Обикновено се давали три месеца.

Вчера от Реформаторския блок казаха, че дни след евроизборите България е подписала договор с "Газпром" за строежа. Имало и договор за заем.

Евродепутатът от РБ Светослав Малинов заяви днес, че след признанието на премиера Орешарски, че има подписан договор за строителството на "Южен поток", трябва да станат ясни и конкретните параметри по документа.

Председателят на парламента Михаил Миков каза вчера, че премиерско изявление не спира проекта за газопровода. Иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток" (по 50% на "Газпром" и БЕХ), винаги може да бъде спряна по субективни причини, добави той.


АНКЕТА: Ще се провали ли проектът "Южен поток"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За договора за проекта "Южен поток"