Комисията "Магнитски" в парламента гласува единодушно да иска информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и фирмите, попаднали в обсега на санкциите по закона "Магинтски".

До гласуването на това предложение се стигна по време на дискусия на комисията. 

Решението на комисията на "Магнитски" бе взето след предложение на депутата от "Има такъв народ" Иво Атанасов, който упрекна председателя на комисията Надежда Йорданова ("Демократична България"), че умишлено не е придвижила искането му повече от 20 дни, а по други искания се е произнасяла еднолично и е изпращала писма до институциите с искане за информация.

"Говорим за промяна, говорим за нов морал. Както се събират и изслушват министри и длъжностни лица и се събират доказателства за тези лица, така трябва да се знае от българското гражданство има ли депутати в настоящия парламент, които да са получавали парични средства с договори или под друга форма за участие в протестите миналата година", заяви Иво Атанасов по време на дискусията.

Той попита и дали "Демократична България" има някакви притеснения, свързани с данните, които могат да излязат за техни депутати.

Йорданова посочи, че няма никакви притеснения и преформулира въпроса като предложи да бъде отправено искане за информация дали изобщо са били финансирани от включените в санкциите на САЩ български граждани Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков или свързани с тях лица и фирми депутати от настоящето НС, без значение дали са участвали в антиправителствените протести или не.

На свой ред  Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Мария Капон (Изправи се.БГ!Ние идваме) подчертаха, че нямат никакви притеснения да бъдат проверявани депутати за финансиране от санкционираните по "Магнитски".

Филип Попов обаче коментира, че за съжаление изискването на тази информация няма особено значение, тъй като до дни Народното събрание ще бъде разпуснато и няма да има достатъчно време информацията да бъде събрана и изпратена, но подчерта, че подкрепя предложението.

Йорданова обясни, че има механизъм, според който документи могат да бъдат придвижени бързо и в следващото Народно събрание и искането не е лишено от смисъл.

В МВР няма данни за корупция и уреждане на БГ гражданство от Делян Пеевски

Заместник-вътрешният министър Енчо Мирчев информира за всички сигнали в последните повече от 10 години срещу Делян Пеевски и Васил Божков. Такива срещу Илко Желязков няма.

Мирчев оповести, че през 2010 г. в ГДБОП е извършвана проверка по повод анонимен сигнал в антикорупционната комисия на 41- то Народно събрание по сигнал за оказване на влияние от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски в Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". В сигнала се посочва и че Пеевски е в конфликт на интереси. През 2020 г. е направена проверка за евентуално престъпление от общ характер, извършено от Делян Пеевски.

Той съобщи, че в МВР няма данни за корупция и уреждане на българско гражданство от страна на бившия депутат от ДПС. Работата продължава активно по всички сигнали, които са постъпили в МВР.

Нито една преписка не е оставена на заден план. Когато имаме някакъв краен сигнал, ще го обявим, каза още Енчо Мирчев, като поясни, че от датата на налагане на американските санкции в МВР не е имало данни за извършени престъпления от Делян Пеевски.

В прокуратурата са образувани преписки след изнесената информация от американските власти. Снети са обяснения от Пеевски и Желязков, посочи още Мирчев.

Министерството на правосъдието пък смята, че има правни пропуски в прилагането на закона.