ГЕРБ напусна пленарната зала окончателно и няма да участва в заседанията на НС. Единственото изключение ще бъде участие във вота за евентуален нов кабинет - за да натисне бутона "против". Дотогава от партията намират своето присъствие в залата за "безпредметно", обяви пред медиите в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Нашата парламентарна група не намира за нужно повече да стои в пленарната зала на Народното събрание. Вчера се изгубиха 6 часа, за да се четат някакви доклади на някакви нелегитимни комисии, само защото някакви случайници са мълчали като риби шест месеца и сега да покажат, че могат да четат", заяви Атанасова.

"Няма повод нашата парламентарна група да прави повече кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание", допълни тя.

 

 

Повод за бойкота на ГЕРБ стана ожесточеният спор между опозицията и управляващите, които засекретиха изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов за доставките на газ. То беше поискано вчера от ГЕРБ-СДС и бе насрочено като първа точка от дневния ред. Само че временният председател на НС Мирослав Иванов реши да го обяви за закрто, като се позова на парламентарния правилник. Като довод бе твърдението за секретна информация, която не трябва да се предоставя публично.

От опозицията опонираха, че в цената на газа няма никаква тайна, а в "Булгаргаз" дори няма секретно деловодство. От ГЕРБ настояха да не се крие от българските граждани истината, че газ няма, като Теменужка Петкова цитира шефа на "Булгаргаз". Андрей Гюров пък констатира, че управляващите са се справили с газовата криза, която им завещали от ГЕРБ, и сега газ имало. Въпреки спора, продължил повече от час, Мирослав Иванов остана непреклонен и нареди да бъде прекратено излъчването на пленарното заседание.

"Не може да бъде секретна цената на природния газ. Кое му е секретното?! Цената я плащат хората и бизнесът! Това, което искат да засекретят, е казаното вчера от изпълнителния директор на "Булгаргаз", че до края на годината няма осигурени доставки на природен газ. Така ни диверсифицираха, че оставиха България без газ", коментира в кулоарите бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Според Делян Добрев управляващите не искат гражданите да разберат, че газът скача с 32% от юли.

"Управляващите засекретиха бомбите, които слагат пред следващия служебен кабинет на Радев, и най-вероятно ще трябва да се въведе ограничителен режим на газа в България. Пред следващия редовен кабинет пък е заложена ядрена бойна глава за зимата, ако няма газ за "Топлофикация"-София", предупреди още депутатът от ГЕРБ.