"Летял съм на 8000 метра без кислород, за да спасявам български граждани, докато вие сте стоял някъде в казармите", заяви бившият премиер Кирил Петков в отговор на упреците на опозицията за покупката на морално остарели Ф-16 и американски машини "Страйкъри". Костадин Костадинов го упрекна, че той не е служил в казармата, защото тогава е бил канадски гражданин.

По думите на съпредседателя на ПП, 40 секунди по-рано може да реагира пилот на Ф-16, отколкото летецът в кабината на МиГ-29, което коства човешки живот. Въздушната и сухопътна отбрана трябва да се модернизират едновременно, за да имат оперативна съвместимост с нашите съюзници от НАТО, посочи Петков. Така може да имаме модерна отбранителна способност, изтъкна той.

"Тази инвестиция в модерната отбрана има ефект на възпиране и заедно със съюзниците да направим така, че България никога да не влезе във война. Аз подкрепям стратегията на министър Тагарев. Тънките сметки, спестяването на средства са в ущърб на българските граждани", отвърна той на критиките по време на дебатите по вота на недоверие. "Истинският патриотизъм, според него, е да се погрижиш за мъжете и жените в униформа.

Петков отвърна, че ако бяхме придобили изтребители "Грипен", тези 40 секунди предимство на Ф-16 нямало да бъдат факт. Много от хората, които защитават руските интереси, не искат да имаме самолет, който е по-добър от МиГ-29. Но имаме министър на отбраната, който знае това, категоричен е Кирил Петков.

"През 2002 г. ме обучаваха на зенитно-ракетен комплекс от 1968. Вие подарихте това, което е останало, на Украйна. Цялото ви правителство е престъпление", заяви по-рано Костадин Костадинов по адрес на Кирил Петков. "Няма такова нещо като седиш в казармата, ти си там да служиш", репликира го лидерът на "Възраждане". Той установи, че липсата на кислород на такава височина, на която е бил Петков, се отразява на мозъка.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ уточни, че лично той е ходил в казармата и е служил във ВВС. И обясни, че не сме ощетили въоръжението на армията ни, като сме дарили ракети на Украйна. "Ние сме дарили тези 5-6%, които не работят, нормално е да дават дефекти след толкова години" обясни той за боеприпасите за ПВО, които предоставихме на украинската страна. По думите му украинците имат капацитет да ги ремонтират. Мирчев беше категоричен, че мотивът на опозицията, че това действие на властта не орязва боеспособността на българската армия. По отношение на БТР-ите на жандармерията депутатът от ДБ каза, че са много остарели и хората не бива да вярват на "Възраждане" и БСП.

И Мирчев на свой ред описа технологичното превъзходство на американските машини пред руските - в случая визира сухопътните. И направи сравнение, подобно на Кирил Петков, само че между сухопътните военни машини.

"Страйкърът от 4,5 км прихваща руски танк", заяви депутатът. Така ще попречим на плановете "някое объркано джудже на Изток да ни напада", заключи Ивайло Мирчев. Той отхвърли твърденията, че са морално остарели и посочи, че се произвеждат от 2018 г. Не било вярно още, че не се произвеждат в Европа. Имало възможност да се произвеждат и нас.

Мирчев обобщи, че в момента "българската държава е най-големият склад за руско въоръжение" и затова модернизацията, подета от правителството, трябва да се случи.