Очаква се Законопроектът за денонсиране на споразумението между трите държави сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода да бъде гласуван на второ четене и в пленарна зала днес. Миналата седмица парламентът гласува денонсирането на 1-во четене.

На заседанието на комисията дойде финансовият министър в оставка Симеон Дянков, който заяви, че проектът е неизгоден за България. Той в най-добрия си вариант ще се изплати за 60-65 години, което е твърде много, за да е финансово изгоден за страната, каза министърът в оставка.

„Гледната точка на Министерството на финансите е чисто финансова и се гради на протокола от общото събрание на акционерите по проекта от 2009 г., когато се посочва от трите страни, че по начина, по който проектът е замислен, не е осъществим и е неприемлив за банково кредитиране. Руската страна казва, че не може да гарантира повече от 2 - 2.5. млн. тона петрол", заяви Дянков.
 
По думите му и досега няма отрицателна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта.

Независимият депутат Георги Терзийски предлага денонсирането на споразумението за проекта да влезе в сила едва след като има ОВОС.

„Това Народно събрание в последните дни и часове няма нужното доверие, за да приеме в това време този законопроект за денонсиране. Изцяло прозира, че той е продиктуван от чуждо влияние, от интереси, които са извън България. Презатлантическите господари на някой искат да бъде приет този законопроект в техен интерес. Беше изтъкнато, че икономически е невъзможен. Защо излизаме от споразумението, за да дадем основание на останалите участници в проекта да искат ние да плащаме неустойки?”,
попита Терзийски.
 
Депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Петър Димитров заяви, че България ще трябва да плаща неустойки за излизането от „Бургас–Александруполис”.

„Обръщам се към вас като към българи. Не може да излезем от договора на база на Виенска конвенция. От него можем да излезем само, ако проектът е изграден. Има такава клауза в договора. Ще дадем основание на Русия и Гърция да искат обезщетение. Какво печелим и какво губим от денонсирането на това споразумение”, коментира Димитров.
Не са сериозни притесненията за екологичен риск, смята той.

„Векове са водени борби между Русия и Турция за пролива. Изграждането на "Бургас–Александруполис" засяга стратегически и икономически интереси на Турция. Какъв е интересът на България да защити интереса на Турция?”, попита Димитров.
 
„Като е толкова неизгодно, продайте българския дял. Сложете държавна такса”, предложи депутатът.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че законопроектът е икономически неизгоден за страната и подкрепя денонсирането на споразумението.

Депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров попита Дянков:

„Никой ли не ви обясни, че проектът е предимно политически? Той щеше да подобри инфраструктурата, да намали екологичните рискове в региона, не да ги увеличи. Русия не се отказва, Гърция не се отказва, отказваме се ние – единствената страна, която има икономическа изгода от проекта”.
 
„Трябва да разберем чисто географски до кои държави се намираме по-близко и до кои по-далеч. Трябва да има баланс на интересите и на първо място да гледаме какъв е нашият интерес”, заяви депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.