Оставката на правосъдния министър Цецка Цачева е добър повод за премиера  Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета. И то в посока правителството да  заработи много по-ефективно по дневния ред на хората - доходи, здравеопазване,  образование, демографска криза, справяне с битовата престъпност - проблеми, които вълнуват българите ежедневно.

Така зам.-председателят на НС и лидер на партия ВОЛЯ Веселин Марешки коментира новината от тази сутрин, че след  разговор с министър-председателя, Цачева е подала оставка от поста си в  правителството, съобщr пресцентърът на ВОЛЯ.

Управляващата коалиция е стабилна и от Обединените патриоти нямат претенции и желание да имат министър на правосъдието. Това каза заместник-председателят на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов пред журналисти по повод подадената днес оставка на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

По думите му това е ясно разписано в коалиционно споразумение, където са били регламентирани позициите. "Има министър-председател, той ще направи съответното предложение. Въпросът е самата оставка да бъде приета от премиера", уточни Юлиан Ангелов.

Според Ангелов подадената от Цачева оставка е личен избор и морална постъпка.

 

"Нормално е, когато има конкретни обвинения към тебе като човек, който представлява изпълнителната власт и като политик, да предприемеш подобни действия", смята Ангелов. Той се надява институциите да направят обективни проверки и ако има нарушение на закона, да се понесат санкции.

Според него чрез подадената оставка Цачева показала, че има морал и затова той я адмирира. "Подкрепям г-жа Цачева, защото считам, че тя е наистина добър специалист и български политик и отново показа, че има морал", допълни зам.-председателят на ВМРО.

"Борисов да обясни откъде е тази корупция, защото той е главата и е на върха на тази пирамида. Не само Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Оставка трябва да подадат и Цветанов, Рашидов и Колева". Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори и говорител на ПГ на "БСП за България"  Елена Йончева.

Според нея проблемът е много голям, защото не става въпрос за няколко политици, които са си купили апартаменти на цена няколко пъти по-ниска от пазарната. Големият проблем е как се прокарват лобистки закони, продължава тя.

Според Волен Сидеров, оставката на Цецка Цачева е морален акт. Според него българите са чувствителни на тема имоти. Сидеров добави, че по този начин се показва, че на обвиненията се отговаря с оставка, съобщи "Фокус".