Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години. Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

Така, макар че целта на проверката е да се види как е харчило управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, и кабинетът "Орешарски" ще попадне в обхвата й.

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ "Изправи се!Мутри вън!", съобщи БТА.

От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта, заяви Манолова.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова до избирането на нов Министерски съвет, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

По-късно депутатите гласуваха Мая Манолова да оглави временната комисия. Тя беше избрана със 147 гласа "за" и 1 "въздържал се". Заместник-председател стана Георги Георгиев от "Има такъв народ".

От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията. Съставът й беше одобрен с 217 гласа "за". За членове бяха избрани: от ГЕРБ-СДС - Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков, от "Има такъв народ" - Иван Хиновски и Пламен Абровски, от "БСП за България" - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев; от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от "Демократична България" - Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков; от "Изправи се!Мутри вън!" - Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

От сряда депутатите ще гласуват чрез електронната система, която ще бъде върната в старата сграда на парламента. Това съобщи междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева в отговор на призив от депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.

Ако ще се работи в тази сграда, да се въдвори електронната система, поиска Лъчезар Иванов. Всички от ляво и от дясно пледираха преди изборите за машинно, електронно гласуване, а ние се върнахме в римския парламент, където се гласува с вдигане на ръка нагоре и надолу, посочи той. Според Иванов не може важни решения като ревизия на държавата да бъдат взимани по този начин. Видях колеги, които гласуват два пъти - един път против и един път "въздържал се", посочи той. Искам да знам кой как е гласувал, каза Иванов.

Предприети са всички действия, системата ще бъде монтирана до неделя, т.е. на 21 април, в сряда ще работим със система и монитори, каза в отговор председателят на парламента Ива Митева.