С кворум от 122 народни представители започна днешното пленарното заседание, на което ще бъдат гласувани на първо четене проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2019 г. По предложение на ПГ на ГЕРБ в парламента бе проведена поименна проверка, след която кворумът набъбна до 129 депутати.

По предложение на председателя на правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов парламентът реши на депутатите, които не са присъствали на поименната проверка, да не се признават транспортните разходи по бюджета на Народното събрание. "За" предложението гласуваха 100 народни представители, 6 бяха "против", а 16 се въздържаха. 

Кворумът бе осигурен от депутати от управляващата коалиция ГЕРБ - ОП.

По време на регистрацията в зала бяха и народни представители от партия "Воля" и от "БСП за България". Социалистите бяха над 40, но не се регистрираха в началото. Представители на ДПС се появиха в пленарната зала едва след успешната регистрация и бяха посрещнати с настроение от техните колеги.

Кворумът от 122 депутати обаче виси на косъм, тъй като от опозицията могат да поискат проверка. Подобни процедури са се случвали и на други напрегнати заседания. За да стартира заседанието е нужно да се регистрират минимум 121 народни представители.

При първото гласуване - за допуск на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, масово депутатите от ДПС имаха проблеми с пултовете.

Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е преминаването на Агенцията за трансплантации и на Фонда за лечение на деца към НЗОК.

Преминаването на двете институции към Касата ще позволи по-добро управление на парите. В противен случай моят колега, ресорният министър, ще направи НАП на 28 дирекции, смята здравният министър Кирил Ананиев.

По отношение на общественото осигуряване - увеличаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева, е водещата промяна, върху която се очаква управляващи и опозиция да противопоставят аргументите си.

БТА

С вдигането на максималния осигурителен праг от догодина максималната пенсия от 1 юли ще се увеличи до 1200 лева. Това обаче противоречи на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

Максималният размер на пенсиите да се определя, след като е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст - всяка година с бюджета на ДОО, предлага д-р Хасан Адемов от ДПС.

За всички останали пенсии - от 1 юли ще има увеличение с 5,7%, което по традиция се прави по швейцарското правило.

Повишаването на пенсиите по швейцарското правило е важно и за да се увеличат стимулите за осигуряване на тези граждани, които в момента работят. Положително е повишаването и на тавана на пенсиите, отбеляза финансовият министър Владислав Горанов.

Вчера от БСП обявиха, че няма да се регистрират в зала, защото проектобюджетът на кабинета е предизборен, но ако управляващите осигурят кворум, левицата ще участва в дебата с алтернативния си бюджет. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова преди заседанието.

От ДПС също предупредиха, че няма да се регистрират, а от "Воля" имат условия - оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Ние твърдо искаме тези оставки, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки. В противен случай - и неговата група ще спре да се регистрира в началото на пленарните заседания.