Народното събрание реши да приеме информацията за дейността на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на община Доспат - Елин Радев.

Решението бе подкрепено със 104 гласа "за", 64 народни представители бяха против. Нямаше въздържали се, съобщи БТА.

В решението се посочва, че всички материали от проверката на временната комисия ще се предоставят по компетентност на европейската прокуратура, българската прокуратура, министър-председателя, Комисията за противодействие на корупцията, Агенцията за държавна финансова инспекция, Националната агенция за приходите, както и на Държавна агенция "Национална сигурност" и МВР.

Миналата седмица временната комисия приключи работа без да приеме доклад за дейността си. Причината бе, че срокът на работа на комисията е изтекъл на 16 септември, стана ясно от писмо на председателя на парламента Рая Назарян до председателя на комисията Александър Вълчев от "Има такъв народ".

Припомняме още, че на заседание на комисията Елин Радев твърдеше, че върху него се упражнява натиск от ПП-ДБ и ИТН. 

Неотдавна до сградата на Народното събрание се проведе протест, с който събралите се граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев.

Протестиращите пред сградата на парламента група граждани на община Доспат водят война срещу мен като пишат до институции и медии, за да ме очернят и да си спасят техните незаконни постройки, коментира пред БТА кметът на Доспат Елин Радев в деня на протеста. Той уточни, че от 2021 г. досега в Общинската администрация има подадени множество жалби за извършени незаконни строителства от тези лица, които са днес пред Народното събрание. Още тогава са започнали проверки на тези сигнали и там, където служителите от ТСУ са установили незаконни строителства, са предприели законови процедури за премахване на незаконните постройки, допълни кметът. 

Междувременно на последното заседание на комисията пък се явиха граждани на Доспат в защита на кмета, като те представиха 3112 подписа. 

Комисията беше създадена по предложение на ПП-ДБ в началото на август т.г. Десните се позоваха на твърдения на жители на града, че кметът ги репресира. Инициативата им беше подкрепена от всички формации в Народното събрание, с изключение на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов беше издигнала Радев за кмет. Тя определи случая като "тричане".