"Смятам, че Договорът за приятелство и добросъседство с България не е благоприятен за (Република Северна) Македония и затова смятаме, че би било добре да го отменим", каза в интервю за телевизия Сител бившият министър на външните работи в правителството на ВМРО-ДПМНЕ и член на Изпълнителния комитет на опозиционната партия Антонио Милошоски, цитиран от кореспондента на БТА Маринела Величкова.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ няма проблем да подкрепи договор, който е от полза както за Република Северна Македония, така и за България, но не и "асиметричен договор, в който (Република Северна) Македония е натоварена само с отстъпки, с унижения, с изнудване, със задължения, а България има определени привилегии, които може да произтичат от техния национализъм или романтика".

По повод предложения от опозиционната партия референдум, свързан с договора за приятелство с България подписан през 2017 г., Милошоски посочи, че той е бил критикуван още тогава, но правителството на Заев е било "твърде арогантно", за да види "вредните последици, до които този договор би довел".

"Днес виждаме, че вредните последици вече се отразяват - било то по отношение на преразглеждане на учебниците, било то заради изнудване от страна на България, било то заради политически, исторически или образователни и други искания и това ще продължи и занапред. Мисля, че и обществеността е зряла, политически, граждански и медийно, този договор да бъде подложен на референдум и по този начин да бъде прекратен, защото смятам, че не е в полза на (Република Северна) Македония ", каза Антонио Милошоски.

"В член 13 на договора с България е записано, че всяка страна може да го прекрати, така че прекратяването му ще е сигнал за България, че ние не приемаме това отношение на шантаж, заплахи и налагане на неевропейски въпроси, свързани с европейските преговори. Ако ние като нация отхвърлим този договор, ще бъдем в по-добра позиция да бъдем взети по-сериозно от ЕС. Не мисля, че ЕС ще изключи (Република Северна) Македония от преговорите, но мисля, че с този договор има риск страната да се лута в лабиринтите на ЕС, защото вместо да обсъжда европейските стандарти, ние ще обсъждаме маниите на някой политик в България, за нещо, което се е случило преди 150 години", подчерта Милошоски.

По думите му предложения референдум със задължителен, а не с консултативен характер трябва да се проведе и управляващите трябва да го подкрепят, но независимо от това дали той ще е успешен или не, от ВМРО-ДПМНЕ няма да гласуват промени в Конституцията на страната, за да бъдат вписани в нея българите в Северна Македония.