Политическите сили разкриха какво очакват от президента Румен Радев минути преди той да се закълне на старта на втория му мандат. Управляващите ПП и ИТН са убедени, че Радев ще съхрани конструктивния тон.

Зам.-председателят на НС от ПП Мирослав Иванов е убеден, че заедно с държавния глава партията му ще успее да наложи модела на промяна и ще смени стария.

"Очакванията са той да продължи да бъде конструктивен и да е обединител на нацията", заяви по бТВ от името на ИТН Станислав Балабанов. Румен Радев изпълни със съдържание президентската иституция и беше коректив на случващото се в страната, даде своята оценка той за първия му мандат.

"Като един достойно изпълнен мандат", оцени първите пет години на Румен Радев като държавен глава зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова. "И българският президент Радев защити в пълна степен президентската позиция, не отстъпи от нито едно свое обещание, подкрепи недоволството на българите от наложения олигархичен модел на управление на страната", коментира соцдепутатката.

Тя тълкува "вдигнатия юмрук" на президента като символ на подкрепа. "Румен Радев застана срещу тези, които окупираха управлението на страната в своя полза, а не в полза на хората, той не разедини нацията, а застана зад интересите на всички българи", каза Анастасова.

"Надявам се да се издигне над политиката", изказа своето очакване Атанас Атанасов от ДБ. Зам.-председателят на НС припомни, че институциите са длъжни да поддържат диалога помежду си.

От ГЕРБ съветват Радев да загърби междуинституционалните сблъсъци през първите пет години на "Дондуков" 2, подчерта лидерът на ПГ на партията Десислава Атанасова. Тя припомни думите му към депутатите: "Имате още една седмица". "Което беше абсолютно безразсъдно", заключи тя.

Атанасова припомни за "вдигнатия юмрук" като символ на разединението, както и че Румен Радев е отправил "заплаха към НС нееднократно" по време на първия си мандат. "Надявам се след 5 г. г-н Радев да е добре осъзнал, че българските институции са гарант за спазването на правата на гражданите, но и за спазването на закона", каза тя. И препоръча на президента да събира по-често КСНС, защото, по думите й, те не са се провеждали, както изисква законът. "Апелът ми е, когато има сериозни и важни теми пред българското общество, именно президентската институция да е тази, която събира политическите сили", препоръча Атанасова.

"Ние се надяваме, че всички ще работят според клетвата, която са положили - да спазват Конституцията и законите на страната", заяви от името на ДПС Халил Летифов.

От "Възраждане" разделиха отношението си към Румен Радев на два етапа - първият е бил, когато той е вдигнал юмрук в подкрепа на протестиращия народ, а вторият, когато продължил политиката на Бойко Борисов и Росен Плевнелиев, понеже назначил в служебните кабинети техни кадри.

"Надяваме се наистина да бъде обединител на нацията. За наше съжаление в момента той не застава до народа си, защото голяма част от народа отказва да приеме зеления сертификат", заяви зам.-председателят на Възраждане Цончо Ганев. Към това той добави и ускоряването на присъединяването ни към еврозоната, с което от партията му не са съгласни.