След като коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" стана факт, президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на кандидата за премиер от ПП Кирил Петков. 

Петков представи и проектокабинета, който се състои от петима вицепремиери - Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите, Калина Константинова, вицепремиер и министър на ефективното управление - от "Продължаваме промяната", Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията - от БСП, Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството - ИТН, Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите - ДБ.

Останалите министри от "Продължаваме промяната" са Николай Денков, министър на образованието, Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, Стефан Янев, министър на отбраната, Николай Събев, министър на транспорта, Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите, Атанас Атанасов, министър на културата.

От БСП за социален министър беше номиниран Георги Гьоков, Иван Иванов - за министър на земеделието, а Христо Проданов, - за министър на туризма.

"Има такъв народ" заложиха на Александър Николов за министър на енергетиката, Теодора Генчовска - министър на външните работи, и Радостин Василев - министър на спорта.

От "Демократична България" са Надежда Йорданова, министър на правосъдието, Божидар Божанов министър на електронното управление.

Кирил Петков заяви, че мотото на бъдещия кабинет е "Нулева толерантност към корупцията".

Веднага след обявяването на номинациите част от избраните от партиите споделиха пред журналисти какви ще са първите им задачи, ако станат министри.

Стефан Янев: Ще дам своя принос, за да се сбъднат намеренията на коалицията за пълен четиригодишен мандат

Янев поиска първо да отиде в Министерство на отбраната, за да се запознае с реалното му състояние и необходимостта от неотложните мерки, мерки, които касаят функционирането на системата и начина на взимане на решения. 

Номинираният за военен министър открои някои от основните проблеми, които стоят пред въоръжените сили, свързани с тяхното развитие, а именно темите за превъоръжаването и за попълването на личния състав.

Бойко Рашков: Разследването за "Хемус" ще доведе до някои промени в бъдеще

Задачите на МВР са ясни и, колкото и недоволство да има сред някои от партиите в парламента заради това, че министерството си върши задачите по закон, ние не можем да спрем да ги изпълняваме, каза Рашков.

Той посочи, че най-наболялата тема е организираната престъпност и разследването по големи проекти като АМ "Хемус". "Ще продължим упорито да работим, включително и днес работим по разследването за "Хемус" и ми се струва, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем необходимите резултати, които следват от фактите, които вече сме установили, и тези промени ще се отнасят включително и за състава на някои от парламентарните групи", заяви Рашков.

Относно бъдещи действия на МВР за снемане на имунитета на народни представители, Рашков каза: "Цялата страна ги знае кои са били ангажирани със строителство на автомагистрала, по отношение на която няма строителни книжа. Цялото ни общество знае, че са изтекли стотици милиони към кухи фирми и сега липсват както средствата от държавния бюджет и българския данъкоплатец, липсва и строителна дейност на "Хемус".

Божидар Божанов: Със създаването на Министерство на електронното управление ще има политическо лидерство за въвеждането на електронно правителство

Божанов заяви, че това, с което ще започнат е електронната идентификация, така че максимално бързо всеки български гражданин, да може да получи средство, с което да използва електронни услуги.

Той посочи, че предстои преструктурирането на Държавната агенция "Електронно управление" в Министерство на електронното управление.

Отделно от това ще започнем с редица по-бързи победи и оптимизирането на конкретни процеси - регистрация на автомобил, издаване на определени удостоверения, така че определени неща, с които хората губят време и нерви, да отпаднат, добави той.

Сред последващите мерки ще бъдат оптимизация на регистри, информационно обслужване, които по думите на Божанов са залегнали в подписаното коалиционно споразумение.

Николай Денков: Рано е да се говори за удължаване на учебната година, това е тежък процес, свързан с изпитите

Никога досега по никакъв повод не съм казвал, че трябва да се отменят външното оценяване или държавните зрелостни изпити. Това би било изключително тежък проблем за цялата образователна система, защото това задава определена мотивация за децата и родителите и също така ни дава възможност да разберем къде се намира образователната система, включително и дефицитите, които са се натрупали междувременно, допълни Денков.

По думите му, друг е въпросът може ли да се подобри форматът на тези изпити и това е въпрос, който е залегнал в коалиционното споразумение. Той обясни, че не е въпрос за нова формула, а дали може да се повишат проверките, които са свързани не просто със зазубряне на знания, а разбиране и компетенция.

Денков посочи, че в коалиционното споразумение е залегнал и преглед на учебниците и учебните програми, който ще отнеме време.

Нека да видим как ще се развие вълната в началото на следващата година, коментира още Николай Денков.

Той посочи, че вече са разменили няколко думи с предложената за министър на здравеопазването Асена Сербезова, и че първата им задача е да седнат заедно с медицинските специалисти и да обсъдят какъв ще бъде подходът. Той трябва да бъде последователен, т.е. когато се направи план, той да се спазва, всички да знаят какво ще се случва, допълни просветният министър.

Николай Денков коментира, че за него не е било трудно да се съгласи да остане на поста, защото има добри отношения с Кирил Петков и Асен Василев. Ние имаме общи идеи за развитие на България, каза той.

Като първи приоритет Денков посочи качеството на образованието, качеството на висшето образование, на научните изследвания, а като друг приоритет - професионалното образование, не само, защото по думите му трябват кадри на икономиката, а защото има деца, младежи, които нямат афинитет към академично развитие.

Борислав Сандов: Имам силната мотивация да действам и се надявам, че ние ще можем много скоро да покажем, че България може да бъде с много по-добър имидж

Борислав Сандов посочи, че чувства подкрепата на "Демократична България" за това той да е един от представителите й в този Министерски съвет.

"Въпросът с вицепремиерските позиции беше различен в различните сектори. Специално в нашия беше заради желанието да има вицепремиер, който да отговаря за климатичните политики, които са кроссекторни", обясни Сандов.

Относно първата среща на министрите в този им състав, Сандов каза, че разговорът помежду им е бил свободен, били са обсъдени и неща за първия работен ден, след като в понеделник парламентът гласува доверие на новия състав на Министерския съвет. "Тъй като не се и познаваме с част от хората, беше и малко за представяне на личната мотивация на всеки един да бъде в тази зала", обясни Сандов.

Той каза, че едно от първите неща, с които ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността. "Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите", каза Сандов.

Той заяви, че ще участва в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва известен толеранс за България. "Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, за да можем да променим курса и България, така че да не е от двойкаджиите, когато говорим за околна среда и води", допълни той.

Надежда Йорданова: Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде в центъра на правосъдието

Йорданова каза, че за нея това е един от начините да бъде върнато доверието на хората в правосъдието и в парламентаризма.

Относно ресора си, Йорданова посочи, че това е един от секторите, в които надеждите на хората са фокусирани. "Това е напълно разбираемо, защото всички бяхме на улицата с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни, имаме готовност", каза тя.

Сред първите законодателни мерки, които ще бъдат предложени, Йорданова визира измененията във Висшия съдебен съвет /ВСС/, ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Йорданова допълни, че в управленската и законодателната програма, за въпросните законодателни промени са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца. Тя бе категорична, че имат голяма степен на готовност за тези промени още от 45-ото и 46-ото Народно събрание. Освен тези, по думите й бързи и спешни реформи, успоредно щял да върви и дебатът за конституционна реформа.

"В момента ние имаме управляващо мнозинство и ще започнем диалогът оттам", отговори Йорданова на въпрос за подкрепата за бъдещи промени в Конституцията.

Относно съвместната си работа с главния прокурор Иван Гешев, Йорданова каза, че ако бъде избрана за министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължи да настоява, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност.

Ако бъда избрана за министър на правосъдието, един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими, обясни Йорданова.

Николай Събев: Веднага трябва да се вдигне скоростта на жп транспорта, за да имаме оферта към потребителите

По думите му, за да бъде привлекателен жп транспортът, трябва да се вдигне скоростта. Оказва се, че има участъци, в които вместо да се направят нужните ремонти, съзнателно се създават ограничения за намаление на скоростта.

Трябва да видим кои са тези участъци, как най-бързо можем да направим тези ремонти, така че да вдигнем до безопасно ниво средната скорост на придвижване на товарните и пътническите влакове, смята Николай Събев.

Той е убеден, че проектокабинетът може да изкара четиригодишен мандат, защото според него всички условия за това да има нормална държава и ускорение в икономиката са налице. Обществото има такива очаквания, имаме обществената подкрепа и в разговорите с коалиционните партньори това беше вече очевидно, допълни Събев.

Той посочи, че след представянето, хората от проектосъстава на Министерския съвет са имали среща и по думите му всички са били "на една страница".

Очарован съм от състава, има страхотни експерти и за мен ще е удоволствие да работя с тях, заяви Николай Събев.

Когато правим нещата нормално, разумно, в очевидна обществена полза, с добър тон и уважение към хората, мисля, че нещата ще се случат, допълни той.