Допълнителни 240 млн. лева осигури днес правителството, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов е изтъкнал, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни, съобщи пресслужбата на кабинета.

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, посочват от МС.

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката "Запази ме" за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75 на сто от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници, уточняват от МС.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката "Заетост за теб", с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места, допълват от правителствената пресслужба.

Програмата за осигуряване на детегледачи "Родители в заетост" продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание министър-председателят в оставка Бойко Борисов е благодарил на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. "Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент", е заявил премиерът в оставка и е акцентирал върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Борисов е добавил, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.

2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна на заседанието си днес правителството. Средствата са предназначени за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два от най-големите и красиви манастира около София. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до Клисурски манастир "Света Петка", а 600 000 лева са за пътя до Дивотинския манастир "Света Троица", съобщи пресцентърът на кабинета.

Премиерът Бойко Борисов отбелязал по време на заседанието, че правителството правилно е управлявало пандемията, благодарение на което новите случаи на коронавирус у нас намаляват и храмовете у нас са останали отворени. "Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи", заявил премиерът Борисов.

Игуменът на Дивотинския манастир "Света Троица" Архимандрит Пахомий благодарил за отпуснатите средства. "В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога - да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение", заявил той.

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбелязала, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир "Света Петка" изразил своето задоволство от отпуснатите средства, благодарение на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите. "Нашите два манастира са посещавани от християните от цял свят", добавил той, цитиран от МС.

Снимка: БТА

Правителството в оставка отпусна и 1 276 986 лв. за изграждане на три нови детски градини и за реконструкция на две гимназии, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Средствата са за дейности по линия на тригодишната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища, се уточнява в съобщението.

От тази сума 277 688 лв. са за изграждане на детска градина в кв. "Горно Езерово" в Бургас. 559 908 лв. ще бъдат вложени в продължаване на реконструкцията на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.

За нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен, се отпускат 350 868 лв. С финансовата подкрепа ще стартират дейностите по изграждане, към които е включено обзавеждане и оборудване на сградата и облагородяване на дворното пространство.

56 165 лв. се осигуряват за плащания на част от строителните дейности по изграждането на детска градина в село Горно Краище, община Белица. А с 32 357 лв. са за ремонт в Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

По тригодишната програма на Министерството на образованието и науката са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. "А в рамките на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева", заявил министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното правителствено заседание, пише в съобщението.