Поредна гореща престрелка между вътрешния министър и ГЕРБ в парламента на тема купуване на гласове и действията на МВР в предизборната кампания. Бойко Рашков обвини партията на Бойко Борисов, че е нарушавала политическите права на гражданите, а сигналите за това са постъпвали в МВР "и от други служби".

Бранимир Балачев от ГЕРБ попита защо са били извършвани полицейски обиски без съдебни разрешения. В отговор министър Рашков обяви, че само във Варненско са образувани проверки по 26 сигнала, събраните материали са докладвани на прокуратурата в морската столица, в Девня и Провадия. За 6 от тях са образувани досъдебни производства.

"Има производства и преписки във Варна. И ако някой продължава да разходва средства, за да купува гласове, такива дела ще има и в бъдеще", закани се министърът на вътрешните работи. "И тази политическа партия е седящата до вас, ГЕРБ се казва тази политическа партия", обърна се към народния представител Бойко Рашков.

"Три досъдебни производства са висящи, две са прекратени, производствата са под контрола на прокуратурата. Ще оспорвате ли решенията на прокуратурата, колега Балачев", попита Рашков адвоката от Едното производство е изискано от Софийска градска прокуратура, защото вероятно става въпрос за лице с имунитет, вероятно депутат, допълни вътрешният министър.

"Очевидно този спор е много дълъг, такива оперативни сигнали като "някой ми каза нещо, но аз бях в банята насапунисан", не ги приемам", отвърна Балачев.

"Опитвате се да кажете, че ние защитаваме тези, които са извършили престъпление?", продължи той и констатира, че полицейските обиски са били проведени без съдебни разрешения, което е нередно.

"Ако не успеете да докажете нито едно престъпление, каква ще бъде отговорността на МВР за това, че предизвикахте този хаос, който настъпи на 11 ноември? Няма привлечени по наказателна отговорност три месеца след законовия срок, 20 от преписките са прекратени", обобщи той.

Преди това вътрешният министър посъветва депутата от ГЕРБ, който е адвокат, да чете внимателно Наказателния кодекс, за да научи закона.

По този повод Костадин Ангелов поиска от водещия заседанието Мирослав Иванов да направи забележка на министъра.

"Да възпирате щенията на министър Рашков, когато се опитва да преподава. Ние тук не сме неговите студенти. Да има съвсем малко търпение, много скоро ще има възможност да се срещне със своите студенти като преподавател, а не като министър", каза депутатът от ГЕРБ. И поиска Рашков да бъде спиран, когато да задава въпроси на депутати, защото те трябва да са питащите в рамките на парламентарния контрол, а не министърът.

"Да спирате щенията му, когато си позволява назидателен тон към депутатите, когато се опитва да използва цензурата и да казва кой народен представител какво може да говори и какво не може, нека да си спомни, че това е отминало време и той вече не е следовател", каза още Костадин Ангелов.

"Вероятно все още сънува несбъдналия му се сън да бъде главен прокурор", направи заключение по адрес на Рашков бившият здравен министър.

"Дискусията, считам, че се разгорещи и от двете страни, призовавам да проявяваме взаимно уважение", реагира зам.-председателят на НС Мирослав Иванов.

От "Възраждане" пък потърсиха сметка на министъра на МВР защо е имало дискриминация в "Гранична полиция" в Смолян, която искала от кандидатите за вакантни длъжности за граничари, наред с останалите документи, и зелен сертификат, за да участват в конкурса за свободни места. Бойко Рашков отрече това условие да е дискриминационно и се позова на заповедта на здравния министър.