"Днес не партиите, а институциите трябва да дадем отговор - можем ли да се справим с кризите. Това е институционален въпрос, а не толкова тяснопартиен. Можем", започна речта си Корнелия Нинова и наблегна, че това ще стане, ако всяка от властите поеме своята отговорност "да осигурим на България хоризонт за развитие, а на българския народ - сигурност и добруване", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова при откриването на 48-ото Народно събрание. Според нея ще могат да се справят с кризите, ако всяка власт поеме своята отговорност и работят във взаимодействие, а не във война помежду си.

Тя отбеляза, че има редки дни в политическия живот на България като днешния, в които се събират на едно място представители на законодателната, изпълнителната, съдебната власт, религиозната, научната общност, синдикатите и работодателите.

Отговорността на народните представители е най-голяма и е много важно как ще наредим приоритети пред страната, посочи Нинова. Тя отбеляза, че за БСП трябва да се решат четири важни неща - благосъстоянието на българския народ, финансовата стабилност и развитието на икономиката, безкомпромисната борба с корупцията и гарантирането на мир за българския народ и защита на неговото достойнство.

Тя изреди позициите на социалистите по основните въпроси, които стоят пред страната.

БСП предлага цялостен социален пакет, каза соцлидерката. По думите й това трябва да е не само антикризисна стъпка, а дългосрочна цел.

"Изправени пред каскада от кризи за нас от "БСП за България" трябва да решим 4 важни неща - благосъстоянието на народа, борба с корупцита, развитие на икономиката и гарантиране на мира.

Нинова изреди за какви мерки от БСП настояват да бъдат въведени - таван на цените, две тарифи на енергийно бедните, увеличение на минималната работна заплата на 850 лева, необлагаем минимум, майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите. Соцлидерката изтъкна, че увлечени в кризите, политиците са загърбили образованието, културата и здравеопазването. И изреди предизборните обещания на БСП в тази сфера.

Нинова повтори и позициите на партията по повод войната в Украйна и подчерта, че е против изпращането на военна помощ.

"Външната политика стана изключително важна тема в нашите отношения. Много пъти се повтаряше думата война, а много рядко думата мир", каза Нинова и напомни позицията на БСП, че предоставянето на оръжия за Украйна е въвличане във война. "Ние сме против", отсече соцлидерката и отрече обвиненията, че е било изнасяно оръжие за Украйна, докато беше в управлението заедно с ПП и ДБ.

"Времето май доказва обратното. Ние бяхме коректив в правителството по много въпроси и този беше един от тях", каза Нинова за военната помощ за Киев.

Соцлидерката обяви още, че БСП няма да подкрепи предложението на служебното правителство за купуване на нови изтребители, защото парите са нужни за социална политика.

По повод въвеждането на еврото с влизане в Еврозоната Нинова съобщи, че ще отправят покана още днес към управителя на БНБ, зае да бъде изслушан в парламента.

Социалистите инициират и декларация на парламента, с която НС да осъди езика на омразата в Северна Македония и нагнетяването на напрежение от последните дни около имената на наште културни центрове в западната ни съседка.

Нинова обяви още, че левицата внася промени в Наказателния кодекс и в НПК в отпор на войната по пътищата - да няма условни присъди, а само ефективни присъди с отнемане на шофьорски книжки.

И завърши с цитат на президента Румен Радев от 12 септември 2020: "Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези с празните чекмеджета да водят диалог". Това тя направи в декларацията си от името на парламентарната група на откриването на 48-ия парламент. И му опонира: "Е, няма как да стане", като се обърна към държавния глава в пленарната зала. Нинова посочи, че в БСП по темата са "последователни от 6 години и в името на справедливостта и борбата със задкулисието оставаме последователни".