Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

"За" бяха 161 депутати, "против" - 56 , трима се въздържаха. "За" бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България"(ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ". "Против" гласуваха от "Възраждане", "БСП за България" и четирима нечленуващи в парламентарна група народни представители.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката - да обнародва в "Държавен вестник" документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй".

Коста Стоянов от "Възраждане" отбеляза, че на идеен проект се издава разрешение за строеж на мощности, което според него е предпоставка за значително увеличаване впоследствие на цената на строежа на 7 и 8 блок, както и за комисионни в размер на десетки милиарди. От парламентарната група настояха процедурата да бъде прекратена, да се проведе нова на базата на конкурентоспособност

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще гласуват за узаконяване на една "голяма кражба", посочи Стоянов. Той се върна назад към командировка в САЩ на членове на комисията по енергетика, без в делегацията да са включени представителите на "Възраждане" в комисията.

Моля ви по законопроекта, а не мемоарно, прекъсна го председателят на парламента Росен Желязков.

Имаме дотук една-единствена избрана технология и една-единствена компания, която ще строи по нея - без конкуренция и прозрачност на избора ѝ, продължи Стоянов.

Българският парламент ще бъде превърнат в "гумен печат", добави колегата му Петър Петров.

Всичко е заради технологията АР1000, включи се в дебата Борислав Гуцанов от "БСП за България". За пореден път от левицата припомниха, че има една-единствена централа, която работи по тази технология. Нали сте наясно, че 30 млрд. долара не може да бъдат изплатени, в момента сте готови да отидете на 30 млрд., и то при технология, която е само в една страна, коментира депутатът. И отбеляза, че Великобритания се е отказала от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка. Защо се натискате и слагате наколенки, това ще е "черна дупка", в която парите ще потънат, но ядрена мощност няма да бъде изградена, заяви Борислав Гуцанов. Той отбеляза, че БСП винаги е била за ядрената енергетика, но искат реални действия, а не "поредната кражба". Ще се задейства ли някога прокуратурата за това, което се случва, попита Гуцанов.

По каква логика ще подпишем с канадска фирма, чието ръководство е в САЩ, какво ще направи американското правителство, ако тя фалира, попита колегата му Румен Гечев. Какво става с парите на българския народ, добави той.