"Допреди няколко дни нещата вървяха гладко и се очакваше ротацията да се извърши. Сглобката заработи с ясни приоритети. Изведнъж всичко това беше прекратено и разбито". Това каза пред БНР социологът от "Сова Харис" Васил Тончев.

И двете страни хем не искат избори, хем не искат никакви отстъпки, смята той.

"Разломът е толкова голям, че няма да бъде възможно повече да се направи нов тип коалиция и сглобка между ГЕРБ и ПП-ДБ. И двете страни ще претърпят електорални загуби на евентуални избори и ще им трябва трети, защото резултатът им ще падне", коментира Тончев. По думите му, и след избори въпросът ще бъде много труден, но сега те го правят невъзможен.

"Нещата в много по-голяма степен отиват към избори", допълни социологът.

Тончев посочи, че ПП-ДБ ще отбележат известен отлив, но ще останат сериозна политическа сила. "Тяхното оцеляване е свързано с това да бъдат заедно и единни", добави той, като изключи роене вътре в коалицията.

Излизането на нов субект в ляво-центристкото пространство би влязъл в парламента със сериозен резултат, прогнозира Васил Тончев в предаването "Преди всички".

"Ситуацията е бременна с това", допълни социологът.

Любомир Стефанов: Шансовете да преодолеем този Рубикон са много малки

Когато докараме политиката до "ти мен уважаваш ли ме", политиците са се самозабравили. Това мнение изрази пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ

"Настоящото управление няма алтернатива, но, лежейки на това ухо, ПП и ГЕРБ не изградиха нито доверие, нито наченки на коалиционно общение", заяви той. "И ето го резултата. В момента тези хора показват, че не могат да случат нормални неща за демократичната политическа система."

Една част от политиците и в двете преговарящи коалиции са превключили на предизборна агитация, смята Стефанов. "ПП-ДБ също не демонстрират изгарящо желание да се включат отново в управление с ГЕРБ", каза политологът в предаването "Преди всички".

Дошъл е Видовден да се плащат едни вересии, изтъкна Стефанов относно "слона в стаята" - компромисите и договореностите с ДПС, за да се постигнат определени законодателни резултати.

"Шансовете да преодолеем този Рубикон изглеждат много малки", коментира Любомир Стефанов, запитан кое е по вероятно - избори или нова сглобка.