"Австрия винаги е казвала, че никога няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя им за присъединяването им в Шенген", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския служебен премиер Гълъб Донев.

"В една страна като Австрия, която се явява вътрешна за Шенгенското пространство, имаме над 100 хил. молби за предоставяне на убежище. От тях 75 хил. са подадени за първи път. Това означава, че тези мигранти, които са подали молба за убежище за първи път в Австрия, са минали през други държави. Ние имаме проблем, който може да бъде решен само с общи усилия. Тук става въпрос за организирана престъпност, за трафик на наркотици и на хора. Това е причината, поради която водим тази дискусия", добави той, като още веднъж заключи, че е налице огромен проблем с нелегалната миграция.

"Има проблеми в Шенгенското пространство и ние искаме да обърнем внимание на това. Когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство с още една външна граница, трябва тези граници да бъдат надеждно защитени. От 2015 г. е факт, че Федерална Република Германия контролира границите с Австрия. Чехия контролира също своите граници. За първи път в своята история Чехия контролира своята граница със Словакия. На австрийско-словашката и на словенската граница също има граничен контрол, а ние говорим за разширяването на Шенген", каза Нехамер.

Според австрийския канцлер защитата на външната граница трябва да бъде на преден план за целия Европейски съюз.

"Ние сме напълно наясно каква е натовареността на българските гранични служби. За България това е изключително тежко и коства усилия. Трябва от Комисията да бъдат отпуснати и повече средства за защита на външната граница", каза още той.

Нехамер потвърди казаното по-рано днес по време на обиколката на границата заедно с президента Румен Радев, че са необходими 2 млрд. евро, които да бъдат вложени в подсилването защитата на границата ни.

"Надяваме се да получим подкрепа от Комисията, защото става въпрос за солидарност. Защитата на българската външна граница означава и защита на австрийската граница", коментира още той след срещата си с българския премиер.

"За България остава основен приоритет присъединяването ни към Шенгенското пространство. Надявам се, че днешното Ви посещение ще допринесе за положителното развитие на този приоритет за България", отвърна от своя страна Гълъб Донев.