Австрия ще подкрепи България пред ЕК за отпускането на 2 милиарда евро, които да бъдат използвани за охрана на българо-турската граница. Това стана ясно на съвместен брифинг на президента Румен Радев и федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, след като делегациите им посетиха Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Елхово и се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Радев поздрави Нехамер на немски език, след което му благодари, че е приел поканата сам да се запознае на място с охраната на българо-турската граница.

"Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", заяви президентът.

По думите му нелегалната миграция е предизвикателство за Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, обясни Румен Радев.

"Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение и други видове наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център, в който се намираме", добави държавният глава и отбеляза, че от този център се координира и охраната на границата, която се извършва от служителите на Граничната полиция, подпомагани от Националната полиция, Жандармерията и Българската армия.

Румен Радев припомни още, че мигрантският натиск върху България е нараснал рязко през изминалата година и че действията на мигрантите стават все по-агресивни.

"В рамките само на 4 месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки", подчерта президентът и посочи, че е имало срещи на най-високо политическо ниво с Турция, включително и неговата среща с колегата му Реджеп Ердоган, който е обещал по-засилена охрана на границата от турска страна.

"Подобрихме значително организацията на охраната на границата, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталираме нови технически системи, предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи и за повишаването на техния интегритет", добави държавният глава.

Снимка: БТА

Радев подчерта, че са командировани и допълнителни кадри от БА на границата, а проверките вътре в страната за борбата с нелегалната миграция са били засилени.

"Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени срещу мощна, добре организирана международна мрежа за трафик на мигранти с центрове и клонове в различни държави членки на ЕС. И немалко от емигрантите, които ние залавяме на нашата територия са граждани на държави членки на ЕС. Затова и работим активно с МВнР, със службите за сигурност не само на съседните държави, но вече и с държави от вътрешността на ЕС", категоричен беше Румен Радев и отбеляза за мащабната специализирана операция срещу трафика на мигранти и са били ударени самите центрове, които ръководят този трафик.

По думите на българския президент страната ни високо оценява ангажиментите на Австрия за справянето с миграцията.

"Затова искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното сътрудничество с неговото правителство", добави Румен Радев.

Снимка: БТА

От своя страна Нехамер благодари на българския държавен глава за гостоприемството и изказа съболезнования на близките на загиналите гранични полицаи по време на изпълнение на служебния си дълг.

"Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни за усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство", заяви Нехамер.

Той обясни, че днес са имали възможност с австрийските си колеги да видят какви са предизвикателствата пред България в охраняването на българо-турската граница. Канцлерът подчерта, че подкрепя усилията на страната ни да бъде усилена защитата на границата.

Снимка: БТА

"Затова ние ще се застъпим пред ЕК за българската позиция за това тези 2 млрд. евро, които са необходими за засилване на границата, да бъдат предоставени", категоричен беше Нехамер и добави: 

"Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна по-усъвършенствана техника за наблюдение и контрол на границата - хеликоптери, за високопроходими превозни средства, за техника за нощно виждане и т.н., за инфраструктура. Тук ние заставане напълно на страната на България".

Австрийският канцлер обаче обяви, че позицията на страната му относно членството на България в Шенген не се е променила.

"Системата на Шенген се намира в голяма криза. Ако тя функционираше, това би трябвало да означава, че вътре в това пространство не би трябвало повече да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015 година Германия въведе отново граничен контрол на границите си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с граничари от полицията и служители на армията границата със Словакия, Унгария и Словения. Това очертава този голям проблем, който може да решим само заедно", обясни Нехамер и продължи:

"Това означава, че първото, което трябва да направи, е да укрепим защитата на границата, трябва да намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенгенското пространство. Трябва да има конкретни мерки от страна на ЕК за ускоряване на процеса по предоставяне на политическо убежище".

Снимка: БТА

Канцлерът посочи още, че трябва да има общоевропейски промени в законодателството, които да позволят на полицейските служители да действат бързо и ефективно и обща политика за отблъскване на миграцията.

"Също трябва ясен сигнал на европейско ниво, че страните на първа линия пред мигрантския натиск не са оставени сами да се справят с този проблем, не са оставени сами и с процедурите по убежище и това е правен проблем на общоевропейско ниво", добави той.

"Напълно разбирам и уважавам позицията на канцлерът Нехамер. Като държавен ръководител неговият първи приоритет е сигурността на неговата страна и сигурността на неговите съграждани. Но и споря с него за следното - това, че Шенген не функционира пълноценно в централна Европа, че между държавите се въвежда граничен контрол, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица Шенгенски държави", отговори му Румен Радев.

По-рано българският държавен глава посрещна Нехамер на летището в Пловдив, като в българската делегация бяха служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От австрийската страна, освен канцлера, в България пристигна и федералният министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Снимка: БТА

Карл Нехамер е на визита у нас по покана на президента Радев, след като Австрия беше една от страните, отказали да подкрепят България за членството в Шенген.

Фокусът на посещението на канцлера е обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск.