Своеобразна надпревара кой първи да се срещне и заснеме с турския външен министър Хакан Фидан се получи между старото и бъдещото ръководство на ДПС. Фидан е на посещение в България по покана на външния ни министър Мария Габриел, но проведе първите си две неофициални срещи с представителите на Движението за права и свободи.

Той обаче още с пристигането си снощи прие в резиденцията на турското посолство досегашния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, който хвърли оставка през ноември. За срещата съобщи самият Карадайъ, който публикува снимки и съобщение в профила си във Фейсбук. Досегашният председател на движението е на срещата в резиденцията заедно с турската посланичка Айлин Секизкьок, чийто мандат скоро изтича и ще бъде сменена от Мехмет Саит Уянък.

"Тази вечер имахме протоколна среща с Министъра на външните работи на Р Турция г-н Хакан Фидан, на която обсъдихме добросъседските и приятелски отношения между България и Турция", написа Мустафа Карадайъ като текст на двете снимки, които публикува - на едната до Фидан, а на другата - тримата заедно с турската посланичка.

Последва нова среща на турския външен министър с представители на ДПС - този път с двамата бъдещи съпредседатели на движението Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. 

"Министърът на външните работи на Р Турция Хакан Фидан проведе среща в официалната резиденция на посолството на Турция в София с номинираните за съпредседатели на ДПС Делян Пеевски, председател на ПГ, и доц. д-р Джевдет Чакъров", гласи официалното съобщение на пресцентъра, който също публикува снимки на двамата, застанали от двете страни на Хакан Фидан.

Снимка: Пресцентър ДПС

Едва след това се състоя и официалната среща на външната министърка Мария Габриел с турския първи дипломат, след която двамата дадоха пресконференция.

"Турското и мюсюлманското население в България винаги е бил сред приоритетните въпроси за страната ни. Отдаваме голямо значение на реставрацията на нашето културно наследство в България и сме готови да окажем помош и подкрепа, ако се налага", каза Хакан Фидан.

"България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция", каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи.

По думите на вицепремиера Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. След днешната визита ще бъде създадена експертна група - енергетика и климат, а министерствата на външните работи ще координират дневния ред и съвместната работа, съобщи Габриел.