"В София недействителните бюлетини за общински съветници са над 17 000. 5500 гласа е квотата за общински съветник, тоест трима общински съветника изчезнаха в небитието, защото за съжаление, Централната избирателна комисия не устоя на политическия натиск - това заяви в предаването на БНТ "Денят започва" Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието.

"Решението на ВАС от вчера е крачка в правилната посока, крачка в това да се връща доверието в изборния процес, крачка към това, че българският гражданин може да види, че в България може да има функционираща правова държава, може съдът да отсъжда във върховенството на правото", каза Йорданова.

"По повод на това кой е губещият, това е българският избирател, който не успя да гласува с машини.

Според Надежда Йорданова ЦИК не трябва да се формира на квотен принцип съобразно политическото представителство в Народното събрание.

"ЦИК трябва да бъде реално независим орган, при който на преден план да излиза професионализма, а не послушанието към една или друга политическа сила. Пътят за това е ясен - необходими са изменения в Изборния кодекс, а защо не и нов Изборен кодекс".

"Това, което чухме в съдебното заседание, е, че председателят, говорителят и членове на ЦИК са били в кабинета на председателя на Народното събрание с представители на политически сили", добави Йорданова пред bTV.

"Самият говорител на ЦИК каза, че решението било мотивирано по целесъобразност. Няма поле за такъв тип целесъобразност след политически разговор в кабинета на председателя на НС. След тези разговори явно ЦИК е взела решение да излезе извън рамките на изборния кодекс", допълни Йорданова.

Тя повтори тезата, че според нея документът на ДАНС, с който започна скандалът с нарушенията в машините за гласуване, е непрофесионален и преразказва сигнал, като прави предположения.

"Това е активно мероприятие. Ако ДАНС има някакви съмнения за нарушения, има законови процедури, които да стартира. Държавната агенция за национална сигурност не може да установява законосъобразно или не действие. Част от политическите сили, които са противници на машинното гласуване, се възползваха", коментира още бившият правосъден министър. 

По думите ѝ се очаква председателя на ДАНС да предложи освобождаването на зам.-председателя си.

Йорданова добави, че министърът на електронното управление и ЦИК бързо трябва да приложат закона и да се съобразят с решението на ВАС, като върнат машинното гласуване.

"ВАС казва, че изборният кодекс не предвижда министърът на електронното управление да предоставя възможност на зам.-министъра да подписва сертифицирането. Това не е видно в решението, но е видно в протокола от заседанието, че в два предходни избора именно зам.-министърът е подписвал този документ и ЦИК не е повдигала този спор. Решението на ЦИК, че на първи тур няма да гласуваме с машини беше издадено преди документа, подписан от зам.-министъра на електронното управление".