Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев встъпи в длъжност днес - на първото заседание на Столичния общински съвет в мандат 2023-2027 г.

Издигнатият от ПП-ДБ, какво и новите общински съветници, и районните кметове положиха клетва пред областния управител Вяра Тодева, председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова и др.

"Довчера бяхме опоненти, но след като се заклехме, мисля, че вече сме на една страна. Независимо нашите политически виждания, вече сме от страната на София, което значи от страната на мъдростта. Трябва да търсим решения за хората", заяви Терзиев. 

Той отбеляза, че общата им мечта трябва да бъде една по-хубава столица: "няма мърдане - тук сме четири години и трябва да работим заедно, за да вземем правилните решения за нашия град и да му дадем тласък".

"Нашият най-голям проблем е загубената вяра в институциите, включително и в общината. Ние трябва да решим този проблем, за да може след 4 години, когато върви в София, всеки един от вас да посреща гражданите с усмивка от това, което е направил", коментира още новият столичен кмет.

Снимка: Булфото

Пред журналисти след клетвата Терзиев заяви, че едни от първите му задачи ще са освобождаването на паркинга пред храма "Св. Неделя", както и борба срещу вандализма и графитите, за да може "нашият град да бъде още по-чист, приветлив и да не изглежда по този начин".

Още снимки вижте ТУК>>

"Местният парламент на най-големия град на България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус за възхода на София и на нейните жители. Вярвам, че местната изпълнителна власт в лицето на Васил Терзиев и неговия екип може и ще бъде пример за честност и почтеност на хората. В 21-ви век, когато изкуственият интелект навлиза се повече и повече, повече от актуален е девизът "Расте, но не старее!". И нека никога не забравяме, че най-важен е човекът и неговия просперитет", заяви Тодева при откриването на заседанието.

Снимка: БТА

Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия, поздрави новоизбраните общински съветници и кметове, като им пожела да са здрави, да оправдаят доверието на гражданите. Тя изрази надежда да работят в полза на всички граждани, да вземат правилните решени и да загърбят политическите интереси и пристрастия. "Бъдете мъдри и приемайте с търпение предизвикателствата в ежедневната си работа", каза Витанова и им пожела успешен мандат.

В рамките на сесията днес, която ще бъде ръководена от Грети Стефанова от "Продължаваме промяната - Демократична България", като най-възрастен общински съветник, Столичният общински съвет предстои да избере свой председател, като се очаква Борис Бонев от "Спаси София" да бъде номиниран за поста.

Снимка: БТА

В Столичния общински съвет има 61 общински съветници. Местната коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" има 23 общински съветници. Местната коалиция ГЕРБ-СДС има 14 общински съветници. Местната коалиция "БСП за България" има 9 общински съветници. Партия "Възраждане" има 8 общински съветници. Партия "Има такъв народ" има трима общински съветници. Местна коалиция КОД има трима общински съветници. ВМРО-БНД има един общински съветник.