Министерството на външните работи е извикало руския посланик Елеонора Митрофанова на разговор заради смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, но на срещата е отишъл временно управляващият посолството на Русия в България Валентин Солодкин, съобщиха от дипломатическата мисия на Москва и българското външно ведомство.

В дипломатическата практика, когато посланикът на дадена държава отсъства, то управлението на посолството се поема от втория по ранг. От публикацията на руското посолство не става ясно къде и с какво е била ангажирана посланик Митрофанова.

Пред Солодкин бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен, допълват от МВнР.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Навални. Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе и апел тленните останки на починалия опозиционер да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония. 

От мисията на Москва в София допълват, че Валентин Солодкин е подчертал, че ситуацията около Алексей Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи.

"Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската федерация", допълват от мисията на Москва в София.

47-годишният Алексей Навални е издъхнал в 14.17 часа (местно време) на 16 февруари на територията на наказателната колония ИК-3 "Полярен вълк" в сибирското село Харп. Малко преди това по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил съзнание. От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха, че медицинският персонал на затвора незабавно е пристигнал на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички необходими реанимационни мероприятия, но въпреки това Навални е починал.

В продължение на 5 дни след кончината на Навални майка му и адвокатите на семейството не бяха допуснати да видят тялото му. Снощи Людмила Навалная съобщи във видеозапис, публикуван в канала на сина й в You Tube, че е била отведена в моргата тайно и е видяла трупа на Алексей. По думите на почернената жена следователите я изнудват да погребе сина си тайно и без поклонение. 

От МВнР добавиха, че на срещата с временно управляващия посолството на Русия са настояли и за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна. Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.

От българска страна бе изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, и бе заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.