Министърът на отбраната Стефан Янев ще участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Очаква се на срещата България да представи плановете си за усилване на източния фланг на Алианса заради ситуацията по границата между Украйна и Русия.

Бойна група на принципа на батальона се очаква да предложи българската страна на съюзниците. Числеността ѝ трябва да е до 1000 души. Плановете са обаче, ако страната ни няма част от способностите за попълването на групата, те да дойдат от страните-членки.

Само преди ден Янев участва в КСНС при президента, където бяха констатирани дефицитите във Въоръжените ни сили и бе решено да се завишат разходите за отбрана до 2% от БВП наред със сформирането на специален целеви фонд, в който да се трупат средства за модернизирането на въоръжението.

В страната ни вече дойдоха самолети на НАТО за съвместната охрана на небето. Испанските "Юрофайтър" вече направиха тестови полети над София, Варна, Бургас и Безмер през уикенда.

До края на март те ще участват с българските МИГ-ове в охраната на въздушното пространство. Очаква се след това да дойдат и два нидерландски Ф-35.

В Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев ще се срещне и с американския секретар по отбраната Лойд Остин, съобщи БНР.

Темата ще е обявеното забавяне на доставката на нови 8 изтребителя Ф-16 за България.

 

Премиерът Кирил Петков обяви, че забавянето ще е две години. Но само преди ден КСНС при президента препоръча "изпълнителната власт да предприеме действия за ускоряване придобиването на нова техника по вече сключени договори.