Справихме се с председателството и това е оценката на нашите партньори. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова по Нова телевизия.

Павлова обясни, че оценката е висока, защото страната ни е била динамична и гъвкава.

"С изключително тежки предизвикателства се сблъскахме - през мигрантската криза и през изключително изненадващото от геополитическа гледна точка течение на президента Тръмп и неговата администрация", каза министърът.

На въпрос дали мигрантската тема е трябвало да бъде водеща в Българското председателство, министърът заяви, че всъщност тази тема е била водеща.

Може би това е и причината да получаваме толкова висока оценка и подкрепа, затова че с определените от България приоритетни теми много точно бяхме напипали пулса на проблемите. Когато обявихме приоритети си, ние казахме, че сигурността и миграцията ще бъдат топ приоритет в нашата работа. Голяма част от нашите усилия не се усетиха толкова в София, защото ние проведохме различни заседания и формати по темата сигурност и миграция, коментира министърът.

По думите й, председателствайки и работейки по групата за миграция, сме провели много инфарктни и динамични заседания в Съвета.

Тя поясни, че Българското председателство е предложило решението, което е било основата на вчерашния дебат на лидерите.

Павлова обърна внимание, че по отношение на Дъблинския регламент, Българското председателство е договорило 4 от общо 6 законодателни акта.