Служебният министърът на културата проф. Велислав Минеков е поискал справка за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 година до момента. В Пловдив, където беше на посещение в Археологическия музей и Голямата Базилика, той съобщи, че утре е поканил на среща театралните директори, за да обсъдят въпроса с недостига на средства, предаде БНР.

"Искам да видя какво се е случвало всяка година, независимо какво е спестявано от публичния поглед", каза той, като подчерта, че разбира много добре трудностите от периода на пандемията:

"Няколко броя директори всяка година правят дългове, които са необясними, и всяка година държавата прощава този дълг, а често пъти продължават да увеличават дълга и тъй като са политически назначения, бивши, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е казал дума", допълни Минеков.

"За пари в изкуство, което е субсидирано от държавата, трудно се говори, често дори не е възможно. Затова разчитам много на утрешния разговор с театралните директори", каза още министърът, като избегна въпроса ще се закриват ли губещи театри, след като преди няколко дни, че заяви, че това е възможно за непечелившите предприятия в театралните среди.

Това предизвика остра реакция от гилдията, начело с председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

"Ние сме зависими от публиката си, това не е хазарт. Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции. Колеги ме питат дали да започнат подписка с искане на оставката му", коментира известният актьор.

Днес Миеков заяви още:

"Нямаме графове, нямаме барони. Държавата ще помага, задължена е, но доколко да помага? Защо един театър, който е извън София - театърът в Плевен, може да има този успех? Защо един театър от другата страна на "Хемус" затъва всяка година в ужасни дългове, въпреки че до него има два университета и добре работеща община? В центъра на София един театър, който върви прекрасно, и на един километър от него друг, който губи редовно. Искам да знам причините".