Артисти са готови да започнат подписка с искане за оставката на служебния министър на културата Велислав Минеков, след като той коментира в интервю, че трябва да бъдат закрити непечелившите "предприятия" в театралните среди.

Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пред "Нова телевизия".

Системата в театрите е недофинансирана въпреки наливането на милиони, посочи Мутафчиев.

"Ние сме зависими от публиката си, това не е хазарт. Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции. Колеги ме питат дали да започнат подписка с искане на оставката му", каза Мутафчиев.

Според актьора трябва да има разговори на гилдията с министъра, трябват реформи заради недофинансирането, но категорично не и затваряне.

"Не трябва да се намесва политиката", заяви Христо Мутафчиев.

По-рано председателят на Съюза на артистите се обърна към служебния министър чрез пост в социалната мрежа.

"Уважаеми проф. Минеков, в последните няколко часа не мога да си затворя телефона, заради десетки, да не кажа стотици творци и технически екипи в държавните театри, опери, които се страхуват, че ще останат без работа след последното Ви изказване, че ще трябва да спрете "предприятията", които носят загуба. Далече съм от мисълта, че заварвате най-прекрасната ситуация в Министерството на културата и особено в пандемичната криза, в която всички се намираме през последните 14 месеца от живота си, както и заради изключително ниския бюджет, с който разполагате", пише Мутафчиев и добавя:

"Но МОЛЯ, не всявайте страх у хората, които работят в тази сфера от години и се борят като на фронт във война като тази, която описвате! Подобни изказвания са предпоставка за сериозна дестабилизация на целия сектор. Моля, инициирайте незабавен диалог с всички представители на застрашените гилдии, за да можем заедно да се справим с проблемите, които очертавате! Напомням Ви, че ние не работим в предприятия! И театрите не са казина. Малко по-различно е".