Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция, че е заварил във ведомството "неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства".

"По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото“, заяви той и цитира секретен доклад на ОЛАФ по случая.

"Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет", допълни Минеков.

По думите му тези средства трябва да се върнат обратно. Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари.

Имам съмнения какъв ще бъде резултатът с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира, че заради съмнения за неправомерно използване на евросредства за ремонта и създаването на галерия "Квадрат 500“ - "тъй нареченият български Лувър" - също ще бъде подаде сигнал до прокуратурата, оглавявана от Лаура Кьовеши.

"Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков.

Снимка: БТА

Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

"Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.

Той обяви още, че до 1 януари загубата на НДК е 86,5 милиона лева - за периода 2017-2020 г.

"Как ще покрием тази загуба и дали това не е опит за приватизация?", попита министърът и добави: "Ще наредим пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината бюджет с който разполага министерството".

По думите му това е повече, отколкото предаваме като субсидия към всички културни институти, които са под шапката на МК, независимо дали е театър или музей.

"Нямам обяснение как може да се спасим от тази ситуация. Остават ми 30-35 дни като министър и аз няма да разреша приватизация на НДК по никакъв начин", заяви още той.

Минеков съобщи, че ще поиска проверка кога и как се е случило партия да се настани в дворец, наричаш се дворец на културата.

"Какво общо има културата с партия ГЕРБ, искам доказателства, каза министърът. Можем ли да кажем, че това е част от едно правителство на насилие и директорите на НДК са били помолени да се съгласят на подобна услуга?", попита още той.

 

 

По повод скандала с БНТ, откъдето днес обявиха, че ще сезират евроинстутициите и посланиците от Европа и САЩ заради заплахи на министъра към журналисти и приравняването им с престъпници, министърът беше категоричен, че това е лъжа.

"Не съм сплашвал журналисти, поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони, и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден. Спомняте си случая с вашата колежка Силвия Великова. Колегите в телевизията са били представени от министъра като терористи престъпници. Някъде да сте чели подобно нещо от мен?", заяви Велислав Минеков по повод реакцията му срещу Емил Кошлуков след живо включване от брифинг на ГЕРБ по време на предаването "Денят започва с Георги Любенов" на 22 май. 

Вижте цялата пресконференция: