"Президентът на САЩ Джо Байдън следва линията на демократите за по-твърда политика към Русия. Втвърдяването на тона и търсенето на конфронтация между Вашингтон и Москва се премества като сцена на конфликт в Източна Европа". Това коментира пред БНР международният анализатор Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Според него това, което се случва в Украйна, е наблюдавано преди години в Грузия: "Близкото сътрудничество на САЩ с Грузия доведе до операция на Русия в Осетия и отцепване на части от Грузия и създаване на буферни зони".

По думите му Русия се опитва всячески да спре икономическото развитие на Украйна чрез заобикалящи я енергийните проекти. "Освен това Москва се опитва всячески да ограничи достъпа на оръжие към украинската армия, тъй като 75% от въоръжението, с което разполага Украйна, е старо съветско производство. ... България като държава, която продължава да произвежда такъв тип оръжия, е част от една мрежа за снабдяване на украинската армия с необходимите ѝ боеприпаси", каза бившият заместник-външен министър.

Керемедчиев прогнозира, че България ще става все по-гореща точка на съприкосновение с руските интереси, защото страната ни започва да има много по-сериозно влияние в Южното крило на НАТО.