Коалиция "Сердика" ще участва в местните избори и с обща листа за общински съветници, общи кандидати за районни кметове и кметове на населени места, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

На 8-ми септември депутатът от БСП Георги Кадиев обяви в социалните мрежи, че отново ще се кандидатира за кмет на София като независим кандидат или издигнат от широка коалиция от равнопоставени политически партии.

По думите му, кандидатурата е реалната алтернатива на сегашния кмет Йорданка Фандъкова.

Изявлението на Георги Кадиев предизвика бурни реакции в БСП.

"Кадиев не представлява партията, представлява единствено себе си", коментира пред журналисти председателят на БСП Михаил Миков.

Вчера парламентарната група на "БСП лява България" изключи Георги Кадиев с 37 гласа "за". Депутатите от левицата гласуваха тайно и единодушно.

След изключването си от ПГ на БСП, Кадиев обяви, че до местните избори на 25 октомври ще остане като независим депутат в парламента, а след това хората ще решат дали да остане в НС или има нужда от нов политически проект.

Местна коалиция "БСП Лява България", съставена от девет партии, застава зад Михаил Мирчев за кмет на София, съобщиха от пресцентъра на Градската организация на БСП в столицата, цитирана от БТА.

Коалицията ще участва в местните избори в София с обща листа за общински съветници, кандидати за кметове на райони и на кметства.

В местната коалиция "БСП Лява България" участват градските организации на БСП, "Движение за социален комунизъм", "Европейска сигурност и интеграция", ЗС "Александър Стамболийски", "Нова зора", ПК "Екогласност", Обединена социалдемокрация, Комунистическа партия на България, ПД "Социалдемократи".

С тази коалиция повтаряме националния формат, обясни председателят на БСП-София Калоян Паргов след подписването на споразумението за създаване на коалицията.

"Нашият кандидат за кмет е проф. Михаил Мирчев и всички заставаме зад него, както и зад листата с кандидати за общински съветници, районни и селски кметове", коментира Паргов.

Той обяви, че приема решението на Георги Кадиев като "нож, забит в гърба".

"Никой не оспорва качествата на господин Кадиев. Тук става въпрос за лоялност, за чест и за достойнство и за това да си държиш на думата, когато кажеш пред едно множество – градската организация на София, че ще помагаш в тази кампания", категоричен бе лидерът на столичните социалисти, цитиран от БНР.