Депутатите от левицата гласуваха тайно и единодушно, като във вота не е участвал самият Кадиев, а един депутат от левицата отсъства и не е дал своя глас, съобщиха "Фокус" и БТА.

След изключването си от ПГ на БСП, Георги Кадиев обяви, че до местните избори на 25 октомври ще остане като независим депутат в парламента, а след това хората ще решат дали да остане в НС или има нужда от нов политически проект.

"Не ми е фикс идея, напускал съм вече парламента, навремето и като заместник-министър съм напускал", посочи депутатът, но отбеляза, че на парламентарните избори е избран преференциално. Хората очевидно гласуваха за мен - 6000 преференции, за да съм различен, отбеляза Кадиев.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов отбеляза, че за последните десет години Кадиев практически е получил всичко онова от партията, което е поискал - три пъти народен представител, заместник-министър на финансите, водач на листата за общински съветници и два пъти кандидат за кмет. По думите му Георги Кадиев е известен с факта, че много често е гласувал различно от решенията на ПГ, така че изключването му по никакъв начин няма да се отрази на здравината на групата.

"Няма да държим да напусне парламента, това е право на всеки народен представител", добави още Мерджанов.

Предстои изключването на Кадиев и от партията. Остава въпросителната около това дали той ще се изключи автоматично, като се кандидатира, или ще има специален акт на партията за това.

Вчера депутатът от БСП обяви в социалните мрежи, че отново ще се кандидатира за кмет на София като независим кандидат или издигнат от широка коалиция от равнопоставени политически партии. Кадиев е уведомил за решението си и колегите си от ПГ на "БСП лява България".

БСП има своя кандидатура за столичен градоначалник - на социолога Михаил Мирчев. Според партийния устав, ако Георги Кадиев се кандидатира срещу номинация на БСП, той се изключва от партията.

Вчера лидерът на партията Михаил Миков декларира, че лично ще гласува за изключването на Кадиев.

Председателят на софийската структура на БСП Калоян Паргов пък определи постъпката на Георги Кадиев като преследване на икономически интерес в услуга на ГЕРБ и на АБВ.

"Това е човек галеник и храненик на партията, който на гърба на партията постигна всичко това, което е в момента. За мен това е безочие и безсрамие. Приемам го като забит нож в гърба, а не като помощ в свалянето на госпожа Фандъкова. Неговите зависимости са публична тайна. Няма съмнение, че тази негова постъпка води до самоизключване от редиците на БСП. Това е една пъклена схема в услуга на ГЕРБ, в която участват и представители на партия АБВ", заяви Паргов, цитиран от БНР.

Това бе втори опит на парламентарната група на БСП да изключи Кадиев чрез тайно гласуване. Първият беше от юни тази година. Поводът тогава бе внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език. Тогава не стигнаха няколко гласа, за да бъде изключен.