Няма бойни действия край кораба "Царевна", както гласи информацията, разпространена малко по-рано от украински и руски източници, съобщи сайтът Maritime.bg, позовавайки се на два свои източника. Това твърди и мениджърът на кораба Даниел Стефанов. Българските министерства на външните работи и на отбраната също опровергаха информацията, че родните моряци са пленени от силите на "Азов".

Според Maritime, линията на бойните действия е на около 2 км. от плавателния съд, а информацията им била потвърдена от два източника - компанията-мениджър на кораба и руски военен кореспондент в района.

Във вчерашния ден руски сили са евакуирали екипажите на няколко кораба, които бяха блокирани в Мариупол от началото на военния конфликт. Руски и украински моряци са превозени до Донецк, пише морският сайт.

"Фейк е новината, че крайно десният батальон "Азов" е превзел кораба "Царевна" и води бойни действия от палубата", заяви пред БТА и blitz.bg Даниел Стефанов - управителят на фирмата, която менажира плавателния съд, плаващ под малтийски флаг и с български екипаж на борда.

"Живи и здрави са всички от екипажа. Към момента няма никакво чужди присъствие на борда. Мога да ви уверя, че новината за превземането на кораба е абсолютен фейк. Нищо повече не мога да кажа, защото всяка една информация се следи, а това може да е не е в полза на евакуацията на хората ни", заяви още Стефанов.  

Министерствата на външните работи и на отбраната отрекоха появилата се в руски медии новина, според която два чуждестранни кораба, включително българския "Царевна" със 17 души на борда, са били превзети от батальона "Азов" в пристанището на Мариупол.

Ситуационният център към българското Министерство на външните работи обясни, че е във връзка с моряците ни и към този час всички са добре.

"Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях", заявиха от Министерство на външните работи (МВнР) в отговор на писмен въпрос на БТА до пресцентъра каква е актуалната информация за кораба в Мариупол, на който са нашите моряци.

На запитване относно публикации за превземането на плавателния съд, от ведомството отговориха, че е разговаряно с нашите моряци, "които отричат горната информация".

Военното ни министерство също отрече. "Българските институции са в контакт с българските моряци и опровергават като фалшива новината, разпространена в руски сайтове, че корабът е превзет", заяви ръководителят на пресцентъра на МО Митко Димитров.

В петък стана ясно, че български военни са заминали за Мариупол, за да помогнат за изтеглянето на моряците ни от блокирания там кораб.

"Украински националисти от "Азов", оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба - "Царевна" и "Лейди Августа". Това съобщи по-рано зам.-началникът на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин, цитиран от ТАСС. Все още не е известна съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние, предаде ТАСС. "Държейки екипажите на тези кораби за заложници, азовските националисти стрелят от палуби от 120-мм минохвъргачки, различни видове гранати, пускови установки и стрелково оръжие", съобщава още ТАСС.