"Това, което за мен е важно, е сега ясно да кажем, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде взето решението, което следва", коментира пред журналисти еврокомисарят Мария Габриел по повод решението на Нидерландия да не подкрепи България за Шенген.

Вчера Нидерландската радиопредавателна корпорация съобщи, че Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България.

Мария Габриел изрази надежда, че все още имаме време до 8 декември, когато Европейският съвет трябва да вземе решение.

"Аз се радвам, че ЕК застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия, и искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия", отбеляза тя, цитирана от БТА.

"Тук посланието е за България и за изпълненото от нея, посланието е за българските граждани, посланието е за ЕС, който, когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички", допълни Габриел.

Относно коментара на нидерланския министър-председател Марк Рюте, че за 50 евро може да се премине българската граница, българският комисар каза, че няма място за такива коментари, защото в Шенген се влиза след техническа оценка и последните мисии, включително в които беше и ЕК, ясно са показали, че тези критерии са изпълнени. "Това, което сега трябва да се случи, е да не бъдат намесени повече доводи, които нямат място в тази дискусия и в това решение", повтори тя.

Попитана за възможността България и Румъния да бъдат разделени и между двете страни да бъде направена шенгенска граница, Мария Габриел изрази надежда, че тези, които изобщо допускат този сценарий, си дават сметка за последствията, особено в геостратегическата ситуация, в която сме и в която България е външна граница на ЕС.

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел коментира темата за Шенген преди участието си в конференция в София за Западните Балкани.

Западните Балкани ще бъдат асоциирани към програмата "Цифрова Европа" от януари 2023 г., информира еврокомисарят по иновации. Гордея се, че съм авторът на идеята за тази програма, тя вече е тук, допълни тя.

Всички партньори от Западните Балкани са асоциирани към Рамковата програма за научни изследвания "Хоризонт Европа", като Косово е новият ни участник, отчете още Мария Габриел. Тя отбеляза, че градовете Сараево, Подгорица и Елбасан са сред първите 112 градове, селектирани да бъдат част от мисията неутрални и интелигентни градове с потенциал да се превърнат в иновационни хъбове.