Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската зона без граничен контрол предизвика остри реакции в България.

"Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев. Той припомня, че трима български полицаи са загинали досега при охраната на външната граница за Европейския съюз.

Според Радев премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да бъде премината срещу 50 евро.

Като "изключително обидно" определя това министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В своя писмена позиция той заяви, че България полага "изключителни", по думите му, усилия за гранична охрана, и посочва становището на Европейската комисия, според която България отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

"Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", посочва той.

"В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заявява още в позицията си вицепремиерът.

"Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който го направиха, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка", коментира министърът на правосъдието Крум Зарков по bTV.

"Марк Рюте е направил внушение, че едва ли не за 50 евро може да се премине границата. Само преди няколко седмици наши служители - българи, които пазят не само нас, българите, но и тях, загинаха. Рюте да внимава, това няма да мине просто така, заяви Крум Зарков по повод думи на премиера на Нидерландия. Според Крум Зарков думите на Рюте са прозвучали в цяла Европа и тепърва ще се обсъждат+, каза правосъдният министър.

Според него казаното от Марк Рюте не е позиция на Европа, а точно обратното.

"Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси", заяви и главният прокурор Иван Гешев в отговори на въпрос на студенти по време на лекция.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази мнение, че най-добрата и категорична реакция на решението на Нидерландия е тази на държавния глава, който определи решението като "цинично".

"Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа", заяви пред журналисти в Чирпан вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Аз имам още едно послание и това е към всички политици - нека това решение на Нидерландия да не се превръща в аргумент за нови вътрешнополитически сблъсъци и за сблъсъци между партиите, защото тук интересът на България е над всичко", каза още Йотова. Тя посочи, че все още има няколко форума на европейско ниво, на които страната ни ще бъде представена. "Нека да оставим българската дипломация, която работи изключително през последните месеци, да довърши своята работа, да оставим възможността на президента Радев да защити българската позиция и да се надяваме на успех", коментира тя.

"С решението си те толерират двойните стандарти в Европа - нещо, което не стои в основата на създаването на Европейския съюз", коментира тя и изрази мнение, че това решение противоречи на европейските ценности като солидарност, съпричастност, взаимна помощ, взаимно уважение.

С реакции излязоха и лидери на политически сили.

Във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че преди седмица е разговарял с премиера на Нидерландия, пред когото е настоял да бъдат отчетени предпирети от България стъпки и поетите ангажименти за върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, също във Фейсбук, посочва "Шенген" като една от малкото обединяващи теми и призовава политическите сили заедно да защитят националния интерес..

На свой лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Атина на лидерска среща на ЕНП, написа, че е говорил по темата с канцлера на Австрия, която също има резерви към приемането ни в Шенген. 

Борисов е коментирал темата за приемането ни в Шенген и с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина. "Благодарих й, че Европарламентът за пореден път подкрепи България по пътя й към Шенген и подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство", написа той във Фейсбук.

 

Нидерландското правителство реши на заседание вчера, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген. Премиерът Марк Рюте е подчертал, че решението не е политическо, а се основава на факти. Според външния министър Вопке Хукстра въпросът може да бъде преразгледан едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност. Разширяването на Шенгенското пространство е включено в дневния ред на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейския съюз на 8 декември. Хага ще блокира България, но ще допусне Румъния и Хърватия в Шенген, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация. Според премиера Рюте одобрението за България ще бъде факт "може би догодина". Но на този етап все още има опасения относно граничния контрол.