Президентът Румен Радев излезе с остър коментар по повод отказа на Нидерландия да гласува за членството ни в Шенген. По-рано в петък премиерът Марк Рюте обяви, че е съгласен Румъния и Хърватия да бъдат приети, но не и нашата страна.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа в петък малко преди полунощ във фейсбук българският държавен глава.

Разширяването на Шенген с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано, уточни нидерландската обществена медия.

В късния следобед от президенството разпространиха прессъобщение, че Радев е провел телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер. Както стана ясно, и Виена има резерви за приема ни в Шенген.

"Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на безпрецедентния миграционен натиск по границата" е заявил президентът на австрийския канцлер.

Държавният глава е отбелязал, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година. "Независимо от натовареността и изтощението на служителите, които охраняват границата, те се справят с овладяването на непрестанния натиск. За да се противодейства на потока, държавата е изпратила подпомагащи патрули и технически средства, командировани са допълнително служители на реда, както и български военнослужещи".

"Страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз. Очакваме обаче признаване на постигнатото и солидарност от нашите европейски партньори чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне", е заявил Румен Радев.

Той е посочил, че блокирането на страната ни за Шенгенското пространство ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.