Дали наистина телефонният разговор между Доналд Тръмп и Еманюел Макрон за американските мита е бил ужасен, както твърди Си Ен Ен? Изключено е да коментирам, заяви френският президент и се позова на прочутото изказване на Бисмарк за производството на кренвирши, предаде Франс прес.

"Никога не съм разказвал какво става в кулисите", заяви Макрон на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Париж. "Защото както е казал Бисмарк, ако обясним на хората от какво се правят кренвиршите, не е сигурно, че те ще продължат да ги ядат!"

В четвъртък вечерта Макрон се е обадил на Тръмп да му каже, че решението на американския президент да наложи на Европа мита върху стоманата и алуминия е незаконно и погрешно и че ЕС ще отвърне на удара.

Белият дом и Елисейският дворец съобщиха без коментари за разговора между двамата лидери, които публично афишират голямо приятелство.

Източник на Си Ен Ен обаче заяви, че разговорът преминал ужасно, защото "Макрон мислеше, че може да говори откровено предвид отношенията им, но Тръмп не понесе да бъде критикуван така".

Френският президент категорично отказа да потвърди това твърдение.

"Държа хората да видят поднесеното ястие, но не съм убеден, че коментарите от кухнята способстват за доброто поднасяне на блюдото или подходящото му консумиране. Някакви хора са говорили за телефонния разговор, това не е дошло от моя страна!", отсече Макрон.

Той единствено призна, че разговорът е бил откровен.

Израелският премиер очевидно също бе запознат с кренвиршите на Бисмарк.

"Съгласен съм, не винаги е положително да се разказва съдържанието на някои разговори. Бисмарк е казал: в добра компания не се показва как се правят кренвирши и как се прави политика", каза усмихнато Нетаняху.

"След Първата световна война Удроу Уилсън е казал, че вярва в откритите политики, до които се стига по открит начин. Аз пък вярвам в откритите политики, до които се стига тайно, защото за преговорите е полезно да останат поверителни", добави израелският премиер.