В най-кратък период от време да бъдат подготвени средносрочни мерки за поддържане на стабилна икономика в България - това са договорили служебното правителство и "Лукойл", съобщи президентът на компанията Вадим Воробьов в началото на среща, инициирана от държавния глава Румен Радев.

Воробьов даде заявка и за това, че в началото на следващата година е редно да се създаде работна група, която да се занимава с проблемите след влизането в сила на ембаргото на Европейския съюз върху руския нефт - от 1 декември.

"В последните няколко дни членове на правителството и мениджъри на компанията проведоха редица срещи, на които се набелязаха мерки, за да осигурим с възможности вътрешния пазар. В компанията виждаме бъдещето, разделено на три периода - 1 декември, когато влиза в сила ембаргото върху руския нефт; от 5 декември до края на 2024 година - периодът на действие на санкциите; и третият период - как ще се развива вътрешният пазар, като се има предвид "Нефтохим" Бургас, след 2024 година. За целта ние изработихме мерки за поддържане на икономическата стабилност", посочи директорът на "Лукойл".

Той припомни, че компанията е на българския пазар от повече от 20 години.

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги, и че водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за хората, но и за производителя.

"Считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е добра възможност да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител, като се следват пазарните механизми", заяви държавният глава. И допълни, че "Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но един от основните работодатели, също основен производител на горива и притежаващ преобладаващ дял от пазара.

По-рано се появиха медийни публикации със снимка на служебния автомобил на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, паркиран пред сградата на "Лукойл България" в столицата. В тях се твърди, че Митрофанова се е срещнала с ръководството на енергийната компания.