Лидерите на опозицията в парламента Корнелия Нинова и Костадин Костадинов очаквано бяха критични към провелата се церемония по полагане на клетва в Конституционния съд от новоизбраните магистрати Борислав Белазелков и Десислава Атанасова. Но докато Нинова коментира решението на президента Румен Радев да не присъства в залата, председателят на "Възраждане" предпочете да изрази мнение по цялостната ситуация.

"Вече нямаме Конституционен съд (КС). Ние обжалваме пред КС едно решение, което ще бъде гледано от хора, които днес погазиха законите и Конституцията на страната", заяви Костадинов.

По думите му България вече не е правова държава.

"Нямаме Конституционен съд, спираме да вярваме въобще в правораздавателната, съдебната, правната система на републиката. Няма такава. От днес нататък със своите безпардонни действия наглите управляващи от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС на практика погребаха българския закон и българската Конституция", категоричен бе лидерът на "Възраждане". 

Според Корнелия Нинова пък решението на президента е добро. Тя припомни, че от БСП са призовали Радев да не ходи на клетвата.

"Ние го призовахме да не ходи на клетвата, това е добро решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии бяха изначално сбъркани и затова сме пуснали нашата жалба до Конституционния съд, така че оценяваме го положително - това е нашият призив и той го послуша", добави Нинова.

Лидерката на левицата коментира още, че партията продължава да има възражения срещу избора на конституционни съдии и очаква решението на Конституционния съд (КС) по внесените жалби.

"Единствено КС може окончателно да се произнесе по този въпрос. Най-малкото заради което е нелегитимен е срокът, тъй като вече има конституционно решение за седем години мандат на конституционните съдии, а те бяха избрани за девет години мандат," добави Нинова. Разбира се, може да се оспорва и по същество цялата процедура, добави тя.

Нинова бе категорична, че неприсъствието на президента може да се счита за неполагане на клетва. Тя даде пример с практиката и с прецедента, които има с Росен Плевнелиев, който също е напуснал клетвата и кандидатът за съдия не е успял да встъпи в длъжност.

От ИТН коментираха, че президентът е в правото си да постъпи, както намери за добре.

"Президентът е отделна институция, има право да постъпи както смята за правилно", каза в парламента председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

"Факт е, че изборът на конституционни съдии беше опорочен и това според мен е изразяване на отношение към един неморален избор, добави той. Така е преценил, така е постъпил, това е морален акт от негова страна, така мисля", добави Йорданов.