КТ "Подкрепа" се събра за събитие 3 в 1 - 34 г. от създаването си, рожден ден на създателя си д-р Константин Тренчев и конгрес, уважен от президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, социалния министър Лазар Лазаров, кмета на София Йорданка Фандъкова. Тук бяха и социалните партньори - президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на АОБР Цветан Симеонов и на АИКБ - Васил Велев, шефът на СФСМВР Валентин Попов и още представители на работодателски организации.

На форума синдикатът отново настоя лидерите на "Подкрепа" и КНСБ да бъдат включени в делегацията за преговори с ЕК по Плана за възстановяване и устойчивост и само няколко минути по-късно чу от служебния премиер Гълъб Донев, че това вече е направено - синдикалните водачи ще участват в предоговарянето на частта за българската енергетика и отлагането на свиването на капацитета на въглищните централи с 40%. Залата аплодира решението на служебния кабинет, оповестено от премиера.

Още снимки от форума вижте ТУК >>

"Всеки конгрес е повод за анализ и равносметка, но бурният живот през тези три десетилетия, през който мина вашата организация, се превърна в опора и безмислостен критик, но и ценен и търсен партньор от властта", каза президентът на синдиката Димитър Манолов пред 11-ия конгрес на организацията, на който се очаква да бъде преизбран на поста.

В началото на словото си лидерът на КТ "Подкрепа" заяви, че синдикатът няма да допусне България да се превърне "от енергиен лидер в енергиен лузър" и ще се бори докрай да падне изискването за затварянето на въглищните мощности.

Манолов посочи, че синдикатът не е съгласен и "битовите потребителите да са подкарани като стадо на заколение за либерализацията на пазара" и посочи, че на бизнеса това не се е отразило добре, след като втора година се налага да бъде подпомаган. Той отчете, че още не е приета дефиницията за енергийна бедност и подчерта, че това не означава просто да не можем да си плащаме сметките за електричество. Данъчната ни система остава агресивна и вземаща от тези, които имат най-малко, изреди още Димитър Манолов.

Той засегна и лошите условия, при които работят хората на много места и в държавния, и в частния сектор, и експлоатацията на работниците, като заяви, че синдикатът ще продължи да настоява за работна седмица от 48 часа, а не 56, както е сега.

Снимка: БТА

"България не се състои само от лъскави офиси с бели якички", напомни президентът на КТ "Подкрепа". Той не спести критики и към пенсионната реформа. "Ще се пенсионираме не само когато не можем да ходим на работа, но и до магазина", каза Манолов. И коментира актуалната политическа ситуация с предстоящите избори.

"Трябва да мислим какво ще правим през следващите 4 години, колкото и бъдещето да не е лесно прогнозируемо и да не се задава светло", подчерта Димитър Манолов.

"Само след няколко дни отново ще тръгнат партийните агитки", каза той и предупреди, че ще обещават хубави неща, но в парламента веднага ще се заемат с това как да улесняват вноса на чужди работници.

"В парламента те правиха нещо, но в крайна сметка, като кучето на нивата свършиха работата. Това се получава, защото те имат друг тип мислене. Те имат мандатно мислене, те мислят за максимум 4 години. В последните 2 години не сме били в такова нещо - парламентът да е бил предизборно студио", обобщи работата на 48-ото НС Манолов.

Опитват се да се харесат на всички, без да си дават сметка на каква цена го вършат и какви щети нанасят. С техните политически глави си мислят, че това е нещо, което могат да продадат на електората, като някаква добрина, но тези, които разбират от това, знаят, че това не е така", каза Димитър Манолов. И разкритикува едно от последните решения на вече разпуснатия парламент - за механизма на определяне на минималната работна заплата като 50% от средната за съответната година.

Снимка: БТА

"За минималната работна заплата приеха решение, което и ние, и работодателите не харесваме", подчерта той. Според него работата е станала "доникъде" и тя със сигурност трябва да се поправя. Искаме системен подход, а техният е на парче", смята Манолов.

"Имам лоша новина новина за политиците - гладният отдавна вече не вярва на сития", предупреди партиита лидерът на "Подкрепа". И завърши с цитат от популярна песен: "Нищо не ми обещавай за утре, аз искам сега удобни обувки. Утре започва от днес, днес е само вчерашното утре".

Тренчев е песимист за бъдещето на България и света

Снимка: Булфото

Тренчев призова към битка със сатанизма и заяви, че човечеството се връща от цивилизацията по обратния път

Почетният председател на синдиката д-р Константин Тренчев се принудил да създаде организацията под маската на празненство за рождения си ден преди 34 г., защото бил следен от тогавашното ДС, разказа в началото на форума Димитър Манолов и му подари за личния празник "дръвче, което живее до 100 години". "Беше същият мразовит февруарски ден, може би студът ни закали, защото само ние оцеляхме", спомни си Тренчев.

Тренчев предупреди, че не може да се разчита на "мита за младите и високообразовани специалисти, които ще оправят нещата". По повод управлението на държавата и политиката, Тренчев каза, че вече е абсолютно необходимо ВНС за промяна на Конституцията, заради "видимата деградация на самообявилите се политически елити". "Държавата има системен проблем - структурен и конституционен го наречете. Трябва ВНС, което да поправи грешките и да отчете новите реалности. 90 и над 90 процента искат да попаднат във властта, за да крадат", обобщи създателят на синдиката по адрес на политиците.

"Политиците следва да гледат на населението не само като на електорат, а и като на хора. Ако политиците ни разкъсват с тъй нареченото мандатно мислене, нищо добро не ни чака. Икономическите структури не мотат да се променят за 4 г., не дай си боже, за няколко месеца, а това се мъчи да направи всеки нов парламент", посочи той.

Тренчев пък не скри, че е песимист и за бъдещето на България, и за бъдещето на света.

"Пътувам по света вече 33 г. Изводът е песимистичен - повсеместна деградация на нравите, образованието, цензура, неграмотност, нарастваща престъпност, религиозна конфронтация", констатира докторът и напомни, че пътят на развитие на хората е бил от диваци към варвари и накрая до цивилизацията. "От историята знаем, че има и обратен процес - цивилизация, варварство и дори елементи на вторично подивяване. Зад тази мрачна картина се крие нещо далеч по-страшно, вече много го наричат сатанизъм. Основна цел е християнството, особено православието, католицизмът почти вече се е предал", заяви пред форума Тренчев.

Създателят на синдиката д-р Тренчев в компанията на работодателите

Снимка: Булфото

"Имаме световно зло, което цели трансформация на биологичната същност на човечеството. Насърчава се все по-агресивно смяната на пола, предлага се вече преработка на мъртвите в компост. Говори се за златния милиард, а останалите 7 какво ще ги правим? Който е тръгнал срещу Господ и природата, винаги е бил наказван. Нека да бъдем смирени, но който не иска по лесния път, ще повярва по трудния", предупреди почетният председател на КТ "Подкрепа".

И добави, че се надява горещо християнството да устои "на войнстващия санатизъм". "Светът се променя фундаментално. Помислете в какъв свят искате да живеят децата ви. Изберете най-смелите, защото идват трудни времена", обърна се Тренчев към делегатите, които трябва да изберат и ново синдикално ръководство.

Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев заедно със столичния кмет Йорданка Фаендъкова уважиха конгреса на КТ "Подкрепа"

Снимка: Булфото

Румен Радев обеща и занапред партньорство със синдикатите по темата за енергийното бъдеще на страната

Президентът Румен Радев изтъкна, че "Подкрепа" се е превърнала "в безмилостен критик, но и ценен, и търсен партньор от всяка власт и работодателските организации".

"Предстои ни заедно да вземем важни решения, касаещи една разумна енергийна стратегия. Аз се радвам, че поставяте непрекъснато акцента на енергетиката, защото тя е фундамент на икономиката", каза президентът, като подчерта, че има предвид и същата позиция на КНСБ. Радев коментира, че неведнъж са обсъждали и тази тема, както и желанието битовите потребители да останат още дълго време на регулирания енергиен пазар. Според него е важно страната да не убива съществуващите си енергийни мощности преди да е осигурила евтини начини за съхраняване на енергията от ВЕИ.

"Заедно да договаряме предоговарянето на Плана за устойчивост, еврозоната, трудовото законодателство, ще продължим в този нелек процес да разчитаме на вашата диалогичност, експертност и отговорност към развитието на България", призова президентът.

"Искам да се обърна с думи на признателност към всички вас за това, че неотклонно следвате правата и интереса не само на вашите членове, но и на всички трудещи се. Надявам се да работим за по-справедлива, по-добра България и просперираща Европа", каза още държавният глава в приветствието си. 

Снимка: БТА

Гълъб Донев: По отношение на доходите сме от една и съща страна

Служебният премиер Гълъб Донев констатира, че пазарът на труда се променя по-бързо, отколкото можем да си представим. И даде прогноза за бъдещето му: "Вероятно едни професии ще изчезнат, на тяхно място ще се появят нови, които не можем да си представим. Няма как социалната защита и отстояването на правата на работниците да бъдат заменени от изкуствен интелект. Един робот не може да предложи подкрепа и да бъде съпричастен".

Той гарантира диалог със синдикатите и подчерта, че по отношение на доходите на хората са от една и съща страна на барикадата.

"Битката за доходите никога не е встрани от вашето внимание. В обсъждането на доходите сме от една и съща страна, дори понякога да припознавате служебното правителство по-скоро като враг. Изправени сме пред дълбоки проблеми в наследство, дълбоко разслоение в обществото, посочи той. "Едно служебно правителство не може да предложи магическо решение. Това, за което настоява г-н Манолов, това вече е направено и вие ще участвате в тези преговори при предоговарянето на частта за енергетиката в Плана за възстановяване и устойчивост", обяви още Гълъб Донев.

А служебният министър на социалната политика Лазар Лазаров обеща сътрудничество в отстояването на правата на трудещите се в България и условията на труд.

Снимка: БТА

Кметът на София: Най-добрата инвестиция е в хората

Изправени сме пред предизвикателствата финансова криза, инфлация и политическа безпътица, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в словото си на конгреса на КТ "Подкрепа".

"Най-добрата инвестиция е в хората и в подготовката им", обобщи Фандъкова. И отбеляза, че в почти всички области липсват подготвени кадри.

"През последните 14 години, в които съм кмет на София, заедно с вас и с другите социални партньори променяме града - трудно, но устойчиво и сигурно", каза кметът на столицата. По думите й през тези години средната работна заплата в София е увеличена "в пъти", но през последната година и половина инфлацията е започнала "да изяжда" постигнатия ръст.

Кметът Йорданка Фандъкова поздравява д-р Тренчев за празника

Снимка: Булфото