До месец и половина администрацията на Министерския съвет ще бъде оптимизирана с над 15%. Това заяви вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова по време на дебатите за вота на недоверие към правителството, който парламентът обсъжда днес на извънредно заседание, цитирана от БТА.

"Изготвихме проект за цялостно преструктуриране на администрацията на Министерския съвет, чиято структура не е помръднала от 1998 г. Там заварихме близо 200 служители в общата администрация, 62 от които работещи в канцеларията, включително вътрешни куриери на всеки етаж", отбеляза Константинова.

Тя припомни, че вече е създадено и първото пилотно звено за споделени услуги в сферата на човешките ресурси, което ще обслужва няколко ведомства едновременно. В него работят 12 служители, посочи вицепремиерът, които обслужват администрации с над 1000 души.

"До 1 август ще заработи и център за споделени счетоводни услуги в администрацията на Министерския съвет", каза още Константинова.

Вицепремиерът допълни, че центърът ще обслужва Министерството на финансите, всичките 28 областните администрации, две държавни комисии и всички второстепенни разпоредители с бюджет, заменяйки над 40 отделни звена.